Почистете, като един истински професионалист. 5 трика за лесно почистване на автомобил

Случвало ли Ви се е, да шофирате и да минете покрай идеално измития автомобил? А случвало ли Ви се е, да си помислите: “Вече е време и моят автомобил да изглежда по този начин“. Няма място за притеснения, ние сме на точното място. Много често миенето на автомобила изглежда скучна и отегчителна работа, а в действителност е много приятно и лесно занимание. Грижите за колата, всеки месец, могат да бъдат изключително скъпи и да си го кажем честно, не всеки от нас прави това редовно. Представете си, че мръсотията, която се натрупва по автомобила Ви, и която трудно може да се види, унищожава неговата красота. Представяме ви 5 трика за лесно почистване на автомобил.

Почистването на интериора при автомобила е лесно, защото всичко, което трябва да направите е да забършете с влажна кърпа, след което да намажете с вакса. Що се отнася до почистване на стелките, в случай, че те са от тези, които се свалят, може да ги изперете, а останалата част да изчистите с прахосмукачка. Ако все пак стане въпрос за външно почистване, ще се нуждаете от малко по-различен подход. Бъдете готови да се поизцапате, защото работата тук ще изисква една идея повече усилия, мръсотия и най-вероятно ще се стигне до намокряне.

Не залитайте към закупуване на скъпи препарати. Твърде вероятно е, да се изкушите от избора по магазините, пълни с разнообразни разтворители, кърпички, препарати, четки и други. Помислете рационално, имате ли нужда от нещо подобно и дали си заслужава. Сега ще Ви разкрия няколко интригуващи трика, които несъмнено ще Ви бъдат от полза.

Миене с обикновен маркуч, под високо напрежение

Честа грешка, която хората допускат, е ползването на перилни препарати. Този тип препарати често смъква (частично) или наранява боята, освен това я правят уязвима на ръжда, във връзка с което, Ви съветваме да си купите обикновен препарат за автомобили. Нанасянето му се прави с мека кърпа или ръкавица. Когато дойде време за изплакване на автомобила, вместо стандартната кофа с вода, Ви препоръчваме да ползвате обикновен маркуч, със струя под високо напрежение. Така най-лесно и сигурно ще отстраните упоритата мръсотия, залепнала по джантите и други упорити места.

Отстраняване на трудно достъпна мръсотия (скрита в драскотините)

След стъпка 1 (миене), ще забележите малки драскотини и други недостатъци по повърхността на боята. Когато един автомобил се движи с висока скорост, да речем с над 100км/ч, набиващите се прашинки/частици се врязват в дребните недостатъци по боята и по този начин я правят уязвима към ръжда. Въпреки миенето на автомобила, врязалите се частици остават по местата си. За тази цел е необходимо да вземете глина (за автомобили), която се смесва със смазка. Поставете малка част от глината в дланта си и я смесете със смазката, след което, нанесете получената консистенция върху драскотините. Сместа ще премахне ваксата (нанесена преди време) от повърхността на автомобила, но в същото време ще възстанови гладкостта на боята. Колкото по-упорити са драскотините, толкова повече ще е необходимо да повторите процедурата с втриването на сместа (глина+смазка). Обърнете внимание на цвета на глината. Когато цвета на глината посивее (потъмнее), значи мръсотията е събрана.

Полиране

Полирането е различен процес от използването на вакса. Въпреки, че тази стъпка не е задължителна, полирането премахва по-леките драскотини от повърхността на автомобила. За тази стъпка не е необходимо да ползвате виброшлайф. Нанесете малка част от полирпастата по цялата повърхност на автомобила.

Вакса за финална защита на автомобила

Ваксата е задължителен финален елемент за завършения вид на автомобила. Ваксата не само предпазва от слънчевите UV лъчи, но и предотвратява избледняването на боята по него. Ваксата също така предпазва боята от агресивния ефект на птичите изпражнения. Нанасянето й става по следния начин. Изтисквате малко количество вакса и разнасяте с кръгови движения. На пазара се предлагат два вида вакса – такава, която придава матиращ ефект и друга, която придава бляскаво покритие. Независимо от цвета на автомобила, може да ползвате и двата вида вакса.

Почистване на прозорци

Вместо различните почистватели за стъкло, пробвайте ефекта на мултифункционалния WD-40. След измиване на стъклото със сапун и отстраняване на излишната влага, нанесете WD-40, след което забършете. Смъкнете прозореца леко надолу, за да сте сигурни, че сте почистили и малката част от прозореца, скрита в горната част на вратата.

Често сме чували оплаквания, във връзка с трудното отстраняване на стикери или етикети от предното стъкло на автомобила. Това не трябва да Ви притеснява. WD-40 може да се справи и с това. Напръскайте от спрея върху стикера и изчакайте известно време. Съставките на мултифункционалният сперй ще проникнат между стъклото и стикера, след което лесно ще може да го отстраните с пластмасов скрапер.

Нашето приключение приключи. Запознахме Ви с 5-те лесни стъпки за почистване на автомобил. Сега се уверихте, че нямате нужда от скъпи продукти, за изпълнението на тези 5 стъпки. Всичко, от което се нуждаете, е мултифункционалният WD-40, който ще направи чудеса с определени повърхности, които до съвсем скоро сте смятали за трудно почистваеми.

Тази смазка е достатъчно здрава, за прилагане върху всички повърхност на автомобила, включително и върху двигателя. Смазката осигурява шестмесечна защита от замърсяване и ръжда. Всичко, което трябва да направите, е да почиствате и полирате колата си веднъж месечно, а WD-40 ще се погрижи за останалото.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube