5 съвета за безопасно шофиране. Дори и най-добрият шоьор, на автомобил, знае, че шофирането е опасно начинание. В тази връзка, съществуват няколко прости правила, които са изключително важни, за да запазим, както нашия, така и живота на всички пътници в автомобила.

  • Надявай се за най-доброто, бъди готов за най-лошото

 Въпреки добрата подготовка на пътя, всички допълнителни часове зад волана, застраховка, гражданска отговорност и всичко допълнително необходимо за спокойствието ни на пътя, трябва да знаем, че неприятните инциденти се случват, когато най-малко ги очакваме. Освен това често се случва, да изпаднем в подобна ситуация, в късните часове на деня, в студените дни от годината или още по-неприятно, посред нощ на място, където няма осветление. Какво по-неприятно от това? По този повод, всеки от нас трябва да има предвид наличността от следните инструменти: фенерче, светлоотразителен триъгълник, одеяло и задължителната аптечка. В студените дни е добре да имате допълнително топло яке. В случай, че планирате дълго пътуване, е добре да предвидите шише с вода и нещо за хапване с по-дълъг срок на годност.

  • Проверка състоянието на гумите

Проверката на гумите, особено при пътуване на дълъг път, е задължителна. През зимата, това може да направите, като измерите дълбочината на каналите. Ако размера на канала отговаря на изискванията според сезона, то тогава, сте готови за дълъг път.

Също така е добре да проверите и налягането в гумите. Тази проверка не отнема много време. Ако нямате наличен компресор, отидете до най-близката бензиностанция, където с преносим такъв, лесно ще проверите налягането в гумите.

  • Поспете преди дълъг път

 Добрият сън е задължителен преди пътуване, особено важен и необходим е за дълги пътувания. Също така са важни и честите почивки, тъй като човек в шофирането си, лесно може да се унесе и да се случи най-лошото. В тази връзка, препоръчваме почивките да бъдат на всеки два часа, като те включват, разпъване на крайниците, раздвижване около автомобила, както и дълбоки вдишвания на чист въздух, който ще отвори дробовете и ще отстрани натрупаната умора. В случай че, се чувствате  толкова уморени, че не може да продължите, е добра идея, да отбиете на широко място и да поспите за известно време. Това предложение може да удължи времето на вашето пътуване, но по-добре сигурно за вас и пътниците в автомобила.

  • Без телефони по време на шофиране

 Ако шофирате и се случи така че получите телефонно обаждане, а нямате вградена handsfree система, то тогава е задължително да отбиете и да проведете този разговор. Абсолютно забранено е писането на съобщения по време на шофиране. Преди да потеглите, нагласете телефона си така че, да имате изключително лесен достъп до бутона за приемане на повиквания.

  •  Задължителни колани по време на пътуване

 Поставени по правилния начин, коланите са най-сигурната защита по време на шофиране. За някои хора, те са много неудобни и дразнещи, но със сигурност вършат много добра работа. Не се позволява возенето на деца, на предните седалки, под 13 годишан възраст.

Всички 5 съвета за безопасно шофиране, които ви дадохме са с цел да пътувате леко и безопасно.

Ако искате да закупите WD-40 натиснете ТУК

 Предложение: Ползвайте мултифункционалния WD-40, за смазване на капачките на винтилите.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube