Как да наточим ножовете ефективно?
Редовното точене на ножове е важно условие, ако искаме те да бъдат винаги остри и готови за употреба. Често не си даваме сметка, че в ежедневието си използваме много различни по вид ножове: нож за хляб с назъбено острие, мултифункционален нож с различни остриета, нож за рязане на месо, нож за карвинг и др.
На пазара се предлагат различни по вид и качество ножове – от ниско бюджетните ножове с пластмасови дръжки, до ръчно изработени ножове от въглеродна стомана, струващи по няколко стотин евро. Повече от ясно е, че различните по вид и качество ножове, се нуждаят от различен вид поддръжка. В статията по-долу ще ви предложим полезни съвети, за поддръжката на стандартен комплект кухненски ножове с различни по вид остриета от закалена неръждаема стомана.
И така да започваме – Как да наточим ножовете ефективно?
Преди да ви обясним как лесно и качествено да поддържате ножовете си винаги в отлично състояние, е важно да отбележим, че ножовете за рязане на храна трябва да отговарят на две основни изисквания : острота и острие без дефекти, оксидация и др. Започнете с проверка на остротата на ножовете, като не забравяте, че рискът от наряняване по време на работа с нож е много по-голям, ако той не е достатъчно остър – със затъпено острие, поради нуждата от прилагане на по-голяма сила за разрязване на продукта . Стандартната поддръжка на вашите ножове започва с измиване на ножа с неутрален сапун и вода и внимателното му подсушаване.
За качествено заточване на ножовете, използвайте т.нар. “воден камък”, който внимателно отстранява материала и не води до нагряване на метала. Потопете водния камък във вода за 5 минути, преди да започнете да го използвате. Водния камък има 2 повърхности с различен грит (грапавост)– едната повърхност е подходяща за основно точене, а другата за финно точене на остриета. Поставете острието на повърхността за основно заточване под ъгъл 10°-30° и приплъзнете ножа нагоре и надолу по повърхността. Старайте се да запазите ъгъла на допир между острието и повърхността между 10°-30° . Прилагайки лек натиск, повторете движението за няколко минути, като обръщате ножа и от двете страни на острието.
След като сте приключили със заточването е време да пристъпите към финалната обработка на ножа, а именно отстраняването на неравности и грапавини. За тази цел обърнете камъка към повърхността за финно заточване и повторете същото движение, но без да прилагате особен натиск. За междинна проверка на остротата на ножа, докоснете внимателно острието с палец. След като прецените, че острието е готово, може да направите финална проверка, като поставите лист от вестник на равна повърхност и с лек натиск да прокарате острието по повърхността му. Ако успеете да срежете хартията, значи вашият нож е идеално остър. За заздравяване на острието и финно отстраняване на остатъчни грапавини , използвайте инструмента “ заточващ масат”. Прокарайте острието по дължина на “масата” с повтарящи се равномерни движения.
Често по повърхността на острието или в основата на дръжката на ножа се образуват оксидирани петна. За отстраняването им използвайте финна шкурка (напр. 800). Навлажнете шкурката с вода и внимателно, без натиск натъркайте оксидираните части . Последната стъпка е да натъркате острието с парцал навлажнен с WD-40 Multi-Use,. Той ще неутрализира и противодейства на появата на бъдещи окислителни процеси . В случай, че ще използвате ножа за обработка на храна, почистете внимателно острието с помощта на кухненска хартия. Ако ножът няма да се използва за рязане на хранителни продукти, може спокойно да не отстранявате WD-40 Multi-Use от острието на ножа.
Острието на вашия нож, винаги трябва да бъде предпазено от контакт с други остриета или метални предмети. На пазара е налично голямо разнообразие от протектори за остриета. Друго подходящо средство за защита са дървените поставки за ножове, със специални слотове да поставяне на различни по размер ножове.
Опровержение
Предоставените и описани приложения за продуктите на WD-40 са изпратени на WD-40 Company от самите потребители. Тези приложения не са тествани от WD-40 Company и по никакъв начин не представляват препоръка за приложение от страна на WD-40 Company. Бъдете адекватни и изключително разумни, всеки път когато ползвате продуктите на WD-40 Company. Винаги следвайте посочените инструкции и внимавайте за всички предупреждения, отпечатани върху опаковката.
January 20, 2021
February 5, 2021
© 2025 WD-40 Company.
Всички права запазени