tracking

Как да проверим и поправим улуците?

Как да проверим и поправим улуците?

Добрите покривни улуци трябва да отвеждат водата далече от стените и основите и да не позволяват стените да бъдат засегнати от просмукване на влагата. Улуците могат да започнат да протекат по няколко причини. Най-честата е влошаването на стабилността в закрепващите, съединителни елементи в различните участъци на улука. Тези съединителни елементи са различни в зависимост от материала, от който е направен улукът. Рядко, но не и невъзможно е износване на дъното на улука и образуване на дупки и пукнатини, позволяващи проникването на вода. Правилното оттичане на водата се възпрепятства при деформация или счупване на закрепващите скоби.  Причината може да е от тежестта на снега и леда плъзгащи се от покрива, или пък от натрупването на отломки в улучната система. Не на последно място проблем се оказват и корозиралите връзки и запушвания по тръбите.

Разгледайте нашето кратко ръководство, за да разберете как в няколко лесни стъпки да се справите с тези проблеми. Как да проверим и поправим улуците?

Необходими материали

 • Въжета и стълба

 • Четка(с къса или телескопична дръжка)

 • Поялник

 • Битумна паста

 • Мултифункционален спрей Wd-40

 • Парцал

 • Лепило за PVC

 • Кръгла четка за тръби

 • Предпазни решетки

Стъпка 1: БЕЗОПАСНО ПОЧИСТВАНЕ НА УЛУЦИТЕ

Независимо от вида на покривната отводнителна система и материала, от която е направена, вътрешната и част винаги трябва да бъде добре почистена, преди извършване на ремонти и поправки. В тази връзка, на първо място трябва да се погрижите за безопасността си по време на работа. Използвайте въжета за обезопасяване, стабилно позиционирани и заключени стълби, обуйте работни, неплъзгащи се обувки. Почистването се извършва с помощта на обикновена четка с къса дръжка или специална четка за почистване на улуци с телескопична дръжка.  Отстранете отлаганията (листа, клони, кал и т.н.) и след това изплакнете обилно с вода. Така, ще направите и бърза проверка дали водосточните тръби функционират правилно или водния поток се забавя поради запушване.

БЕЗОПАСНО ПОЧИСТВАНЕ НА УЛУЦИТЕ

Стъпка 2: ОГЛЕД И ОЦЕНКА ПРИ ТЕЧ ОТ СНАДКИ /ВРЪЗКИ НА УЛУЦИ ОТ МЕД, ПОЦИНКОВАНА ЛАМАРИНА И НЕРЪЖДАЕМА СТОМАНА.

Огледайте внимателно улучната система за течове (около скобите, по ъглите, при връзката с водосточната тръба) Преценете размера на щетата и дали теча е сериозен или не чак толкова? При улуци от този вид материал има 2 начина за отстраняване на течове от заварените снадки: запечатването им със специализирани продукти или повторното им заваряване. Ако размера на теча е сериозен, може да се наложи и подмяната на цял елемент.

ОГЛЕД И ОЦЕНКА ПРИ ТЕЧ ОТ СНАДКИ

Стъпка 3: УПЛЪТНЯВАНЕ НА СНАДКИ/ВРЪЗКИ НА МЕТАЛНИ УЛУЦИ

На пазара има многобройни продукти, които могат да запечатат пропускащи запоени връзки, пукнатини или дупки на дъното на улука. Това обикновено са (но не само) битумни пасти, които могат да се нанасят заедно с парчета еластична тъкан за по- висока ефективност. Преди това обаче, обработваната зона, трябва да бъде старателно почистена с мултифункционалния WD-40 и след това изтрита с парцал. Уплътнителят трябва да бъде нанесен върху и няколко сантиметра около зоната на теча. Всеки уплътнителен продукт се предлага с инстукции за работа и време за действие. Вече се предлагат и продукти, които позволяват спешна поправка, дори по време на дъжд или при сериозен теч от улучната система.

УПЛЪТНЯВАНЕ НА СНАДКИ/ВРЪЗКИ НА МЕТАЛНИ УЛУЦИ

Стъпка 4: ЗАВАРЯВАНЕ НА ВРЪЗКИТЕ/СНАДКИТЕ НА МЕТАЛНИ УЛУЦИ

Ако връзката е сериозно повредена, най-доброто решение е да я заварите наново. Използвайте калаена сплав върху мед и поцинкована ламарина, и мек припой върху неръждаема стомана. При използване на мек припой с неръждаема стомана е важно да се използват специални флюсове със следните характеристики:

 • да има формула на основата на ортофосфорна киселина
 • формулата трябва да е без съдържание на хлориди

Ако не се чувствате достатъчно уверени в уменията си, за тази стъпка може да  потърсите услугите на професионален водопроводчик.

Ако връзката е сериозно повредена, най-доброто решение е да я заварите наново. Използвайте калаена сплав върху мед и поцинкована ламарина, и мек припой върху неръждаема стомана. При използване на мек припой с неръждаема стомана е важно да се използват специални флюсове със следните характеристики: • да има формула на основата на ортофосфорна киселина • формулата трябва да е без съдържание на хлориди Ако не се чувствате достатъчно уверени в уменията си, за тази стъпка може да потърсите услугите на професионален водопроводчик.

Стъпка 5: УПЛЪТНЯВАНЕ СНАДКИТЕ/ВРЪЗКИТЕ НА PVC УЛУЦИ

Различните части на PVC улуците (както и извивки и други по форма елементи) са свързани помежду си, чрез специални запечатващи лепила. С времето и под влияние на външните атмосферни условия, техните качества отслабват. Ако връзката между елементите е сериозно повредена, тя се поправя чрез нанасяне на лепило за PVC,  след което разделените части се съединяват наново с възможно най-добро покритие помежду им. Ако връзката е леко прекъсната, лепилото може да се нанесе и върху съществуващото вече лепило, с цел запълване на празните участъци.

УПЛЪТНЯВАНЕ СНАДКИТЕ/ВРЪЗКИТЕ НА PVC УЛУЦИ

Стъпка 6: УПЛЪТНЯВАНЕ НА ВОДОСТОЧНИ ТРЪБИ

На течовете по водосточните тръби, трябва да бъде обърнато същото внимание, както и при улуците. Първо проверете, дали теча не е предизвикан от вътрешно запушване по тръбата. За тази цел, вкарайте дълга кръгла четка за тръби и опитайте да отстраните блокажа. Ако запушването не е отстранено, използвайте сонда и течност за отпушването и. Едно добро решение е поставянето на предпазни решетки върху водосточните тръби, с цел предотвратявне на запушванията с листа, клони, кал и други отломки.

УПЛЪТНЯВАНЕ НА ВОДОСТОЧНИ ТРЪБИ

Стъпка 7: СКОБИ И НАКЛОН

Когато приключите с отремонтирането, не забравяйте да проверите  състоянието на скобите и наклона на улука. Счупените или огънати скоби могат да променят положението или наклона на улука, което  да попречи на правилното оттичане. Улукът трябва да е с достатъчен наклон, за да осигури правилно оттичане на дъждовната вода. Наклонът към водосточната тръба трябва да бъде около 3 мм на всеки метър. Наклонът се регулира чрез внимателната регулация на скобите-държачи.

СКОБИ И НАКЛОН

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

В този ръководство ви дадохме носока, как да се справите с проверка и ремонт на улуците. За да сте сигурни дали всичко е наред с вашите улуци, най-добре се допитайте до специалист. Професионланото мнение винаги ще ви бъде от полза. Как да поправим улуците?

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company