tracking

Как да поправите блокирани ролетни щори?

Как да поправите блокирани ролетни щори? Ролетните щори са истински комфорт в днешно време. Дървените капаци, тип прозорци, са отживелица и захвърлени в миналото. Комфорта може да бъде подсилен, когато щорите се контролират от удобното дистанционно (да живеят технологиите). В днешно верме всичко е направено така, че да улесни максимално потребителя, но не трябва да забравяме, че всяко нещо си има своя живот и в един момент се нуждае било то от лека поддръжка или ремонт. За съжаление, и ролетните щори (колкото и удобни да са те) след известно време блокират и имат нужда от наша или професионална обработка.

Като начало, ще е необходимо да установите причината за блокиралите щори. Принципно има 4 основни причини за блокажа.

  1. Престилката или така наречените отделни части от нея, са извън релсите, по които се движат
  2. Движещите се колеца/лагери са блокирали
  3. Отделните части от така наречената покривка са заседнали в кутията на щората
  4. При ръчните щори манивелата може да блокира и да се движи на празен ход

Каквато и да е причината за повредата, никога не опитвайте да решите проблема или да раздвижите щората със сила. Това по-скоро ще допринесе за още по-сериозни щети по механизма.

И така да започваме – Как да поправите блокирани ролетни щори?

Необходими материали

  • Парцали

  • Части /Аксесоари за смяна при необходимост (колелца, моторче и части към него)

  • Сапун за почистване на щората

  • WD-40 Specialist със своята силиконова смазка за релсите и движещите се части

  • WD40 Specialist Contact Cleaner – (Почиствател за Ел. Контакти), за почистване и възстановяване на електричеството в кутията на щората. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: този продукт (Почиствателя за Ел. Контакти) се ползва само и единствено при изключено електричество.

Стъпка 1: ФИКСИРАНЕ / ОТБЛОКИРАНЕ НА КОЛЕЛЦАТА

За решаването на този проблем е необходимо да поставите колелцата обратно в релсите, където им е мястото (без излишна сила). Проверете състоянието на колелцата. Понякога натрупалата се мръсотия би могла да бъде причина за тяхното излизане от релсите. Съответно почистете натрупалата се мръсотия и смажете релсите, така че движението по тях да се извършва гладко. Смазването извършете с много подходящата Силиконова Смазка на WD-40 Specialist.  Тя ще смаже, ще предотврати евентуално натрупване на мръсотия и ще осигури изолация срещу образуване на влага. Финално, много внимателно, настанете колелцата обратно в релсите и раздвижете, така че да се уверите в лесното движение на щората отново.  В случай на нежелание, от страна на щората, да се раздвижи, то тогава проблема идва от съвсем друго място.

ФИКСИРАНЕ / ОТБЛОКИРАНЕ НА КОЛЕЛЦАТА

Стъпка 2: ПОДМЯНА НА СЧУПЕНИ КОЛЕЛЦА

Ако установите, че колелцата са счупени, то тогава ще се наложи да закупите нови и съответно да ги смените. В някои случаи се закупуват само няколко колелца, но може да се стигне до закупуване и на цял комплект.

ПОДМЯНА НА СЧУПЕНИ КОЛЕЛЦА

Стъпка 3: ДИАГНОСТИКА НА ЕВЕНТУАЛНА ПОВЕРДА В АКУМУЛАТОРЧЕТО НА КУТИЯТА

Ако се случи така, че щората остане заседнала в кутията, то повредата тогава може да бъде или от акумулаторчето или от самото електричество. Започнете с проверка на дистанционното управление (ако има такова) и проверете батериите му. Проверете електричеството и ако всичко по тези две точки работи добре, то тогава е ред на акумулатора. В този случай, ще трябва сериозна намеса, като се започне с отстраняване на кутията, където се намират всички електрически части. Ако не се чувствате сигурни при работа на това ниво, е по-добре да се обърнете към технически специалисти.

WD-40 съвет: случва се понякога електричеството да заблуждава, при подаване на недостатъчно ток! Опитайте с WD-40 Specialist Contacts Cleaner, където с помощта почиствателя за ел. Контакти, може да почистите и възстановите електричеството към заседналата щора. ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: този продукт (Почиствателя на Ел. Контакти) се ползва само и единствено при изключено електричество.

ДИАГНОСТИКА НА ЕВЕНТУАЛНА ПОВЕРДА В АКУМУЛАТОРЧЕТО НА КУТИЯТА

Стъпка 4: ДИАГНОСТИКА НА БЛОКИРАЛ НАКРАЙНИК

Ако накрайника (при механичните щори) се движи на празен ход, тук отново ще имате нужда от разглобяване на кутията. Не се колебайте да се свържете с технически специалист, тъй като веригата на накрайника, може да е излязла от колелото си, но може да е  нещо много по-сериозно извън Вашата компетенция.

ДИАГНОСТИКА НА БЛОКИРАЛ НАКРАЙНИК

Стъпка 5: ПОДДРЪЖКА НА ЩОРАТА С ЦЕЛ ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БЛОКИРАНЕ

Финално, но не на последно място, винаги помнете, че редовната и правилна поддръжка на ролетните щори е много важна задача, ако искате те да Ви служат за дълъг период от време, без горе-изброените проблеми. Поддържайте щорите чисти със сапунена вода и чиста кърпа два или три пъти годишно. От време на време изсмуквайте прахта, за да не се натрупва по релсите, тъй като прахта е голям враг за гладко движещите се механизми. Накрая, също много важно, смазвайте релсите, по които се движи ролетната покривка (със силиконова смазка) веднага след почистването им със сапунена вода.

ПОДДРЪЖКА НА ЩОРАТА С ЦЕЛ ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ НА БЛОКИРАНЕ

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

В заключение, можем да кажем, че вече сме спокойни, тъй като знаем как да се грижим и как да се справим с блокирали щори във всякак една ситуация. Не се колебайте да споделите и Вашите съвети по темата на Фейсбук страницата ни #WD40Bulgaria.

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

 

 

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company