tracking

Как да поддържате риболовните аксесоари?

Как да поддържате риболовните аксесоари?

Всички които обичат риболова знаят, колко е важна правилната поддръжка на аксесоарите и принадлежностите, вървящи неотлъчно към добрия рибар. Колкото и да не ви се вярва, този спорт не приключва с едната въдица. Нещата са по-сложни от колкото изглеждат. Принадлежностите, като влакна, корди, щеки, риболовни пръчки, куки, плувки и други, са тези консумативи, по които се разпознава заклетият рибар.

Онези от вас, които са запознати с изброените по-горе, знаят колко мръсни могат да бъдат те, след дълъг риболовен ден. Непочистената и натрупала се мръсотия, било то от пясък, кал, сол, мръсна солена или сладка вода, може да доведе до серизони щети по риболовната екипировка. Като начало е добре да правим разлика между това, дали средата, при която екипировкат:а е използвана е сладководна или соленоводна.

Предвид солените си отлагания, вторият тип вода е определено по-агресивна и съсипваща всякакви повърхности. В този случай, аксесоарите и допълнителните принадлежности е необходимо да бъдат обгрижени една идея по-качествено.

В днешно време на пазара се предлагат изключително качествени и защитени риболовни аксесоари. Добрите и наложили се вече на пазара марки предлагат висок клас (и с много добра защита) риболовни продукти. Въпреки това добрата поддръжка и почистването им след употреба е задължителна практика.

И така да започваме  – Как да поддържате риболовните аксесоари?

 

Необходими материали

Стъпка 1: ПОЧИСТВАНЕ НА МАКАРАТА

Отстранете жичната намотка/бобината от макарата, като развиете централния винт. Използвайте малка четка, за да отстраните насложените по повърхността и външни частици. Потопете я в дестилирана вода за няколко часа. В повечето случаи ще се появят и  допълнителни отлагания. Ако макарата се използва за риболов в морето, на повърхността на водата ще се образува типичното солено оцветяване. Намотката/бобината трябва да се изплакне и всичките и части трябва да бъдат подсушени последователно с  микрофибърна кърпа и кухненска хартия. Не смазвайте фрикционното звено.

ПОЧИСТВАНЕ НА МАКАРАТА

Стъпка 2: СТАНДАРТНО ПОЧИСТВАНЕ И СМАЗВАНЕ НА ВЪРТЯЩИЯ СЕ МЕХАНИЗЪМ

След всеки улов е важно да почистите с микрофибърна кърпа, навлажнена с малко вода външната повърхност на макарата. Обикновено това е достатъчно, за добрата регулярна поддръжка. След всеки 5 до 7 улова,  е препоръчително, след отстраняване на макарата с жицата, да почиствате и смазвате външните видими, подвижни части. За да направите това качествено, ние ви предлагаме да използвате WD-40 Specialist силиконова смазка. Продукт с отлични смазочни и почистващи качества. С него може да сте сигурни, че всички части, ще бъдат добре защитени от влага, а движението им ще ще бъде винаги безпроблемно. WD-40 Specialist  силиконова смазка е продукт съвместим с метални, пластмасови, гумени и дървени компоненти.

СТАНДАРТНО ПОЧИСТВАНЕ И СМАЗВАНЕ НА ВЪРТЯЩИЯ СЕ МЕХАНИЗЪМ

Стъпка 3: СМАЗВАНЕ НА БИГЕЛА И ШПУЛАТА

Основно внимание трябва да се отдели на водещата ролка за навиване на влакното, която се използва многократно по време на риболовния сезон. Отварянето и затварянето  на бигела/ скобата на ротора, трябва да става  плавно и леко, без усещане за луфт. Първо почистете с WD-40 мултифункционален спрей, а после смажете с WD-40 Specialist силиконова смазка. Нанесете няколко капки от продукта и върху шпулата(барабанът върху който се навива риболовната линия).

СМАЗВАНЕ НА БИГЕЛА И ШПУЛАТА

Стъпка 4: СМАЗВАНЕ НА РЪКОХВАТКАТА

Ръкохватката е манивелата на всяка макара . Дръжката , с помощта на която придаваме въртеливо движение на предавателния механизъм. За да сте сигурни, че всичко ще работи безотказно трябва да обърнете внимание на смазването на ръкохватката. Започнете с демонтиране на  ръкохватката, като премахнете гайката (или друг заключващ механизам) намираща се на обратната страна на макарата. Използвайте същите продукти, посочени по-горе, за смазване на главата на макарата, ръкохватката и вала. Съединението, което позволява сгъването на дръжката срещу тялото на макарата, също трябва да бъде добре смазано.

СМАЗВАНЕ НА РЪКОХВАТКАТА

Стъпка 5: СМАЗВАНЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ МЕХАНИЗМИ

Отварянето на макара не е занимание за начинаещи риболовци. В случай, че решите да не ползвате услугите на експерти за разглобяването и, имайте в предвид, че много макари, могат да бъдат смазани , ако разполагат с отвор, в който да нанесете смазката.

Използвайте тези отвори, за да нанесете малко количество от WD-40 Specialist PTFE – тефлонов спрей  , който ще намали триенето и износването на механизмите. Ако се чувствате достатъчно подготвени (но само в такъв случай), на всеки 2,3 риболовни сезона, разглабяйте макарата и смазвайте частите и отново използвайки WD-40 Specialist PTFE – тефлонов спрей. Внимателно сглобете обратно вече смазаните вътрешните компоненти.

СМАЗВАНЕ НА ВЪТРЕШНИТЕ МЕХАНИЗМИ

ФИНАЛНО ПОЧИСТВАНЕ НА ВЪНШНИТЕ ЧАСТИ

След като сте приключили с почистването на подвижните части и евентуално на вътрешните такива, почистете цялата макара от излишната смазка. С подходяща отвертка затегнете всички видими  винтове. За финал напръскайте слой  WD-40 Specialist – силиконова смазка, натъркайте и подсушете с парцал и кухненска хартия. През зимния сезон, не забравяйте да съхранявате макарата на сухо и защитено от прах място.

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company