tracking

Как да почистим градинските разпръсквачи?

Как да почистим градинските разпръсквачи?

Автоматичните градински поливни системи са изключително практично и удобно решение за поддържане на перфектния вид на вашите зелени площи. Основното им преимущество е, че при тях се използват разпръсквачи, които гарантират оптималното подаване на вода към вашата трева, цветя или градина. 100% -та автоматизация на поливния процес, не налага вашето присъствие и ви спестява време и допълнителни усилия.

В замяна на това удобство и свободното време което получавате, разпръсквателните елементи на поливната система изискват известна поддръжка, която не е задължително да бъде много честа, но трябва да бъде постоянна и периодична. Като цяло има два вида разпръсквачи:

  1. Разпръсквачи разположени над земята. Разпръсквачите от този вид могат да бъдат премествани, а дозаторният механизъм остава над тревата.
  2.  Разпръсквачи разположени под земята (така наречените изкачащи или потъващи разпръсквачи). При този вид разпръсквачи обикновено разпръскващата глава е изравнена със земята, докато основното тяло остава под земята. При работа на системата, благодарение на водното налягане, разпръскващата глава  се издига автоматично. В края на напоителния цикъл, водното налягане спада, разпръскващата глава се връща обратно на мястото си и изчезва напълно.

И така да започваме – Как да почистим градинските разпръсквачи?

 

Необходими материали

  • мултифункционален спрей WD-40

  • отвертка

  • WD-40 Specialist силиконова смазка

  • микрофибърна кърпа

  • WD-40 Specialist почиствател на контакти

Стъпка 1: ПОЧИСТВАНЕ НА НАДЗЕМНИ РАЗПРЪСКВАЧИ

Внимателно измийте и подсушете всеки един от компонентите.  Приложете мултифункционалния WD-40, за дълбочинното им почистване и смазване. Разпръсквачи с глава, с  механизъм за управление на спрея (пулс-спрей, с предварително зададени секторни настройки на струята и др.) могат да бъдат допълнително смазани с WD-40 Specialist силиконова смазка. Това ще спомогне за изправната им и ефективна работа, през целия активен сезон. С WD-40 може да почистите и смажете, всички стативи и регулируеми стъбла, върху които се инсталират разпръсквачите.

Подобна поддръжка на надземните разпръсквачи, трябва да бъде извършвана в края на всеки сезон, непосредствено преди зазимяването им.

ПОЧИСТВАНЕ НА НАДЗЕМНИ РАЗПРЪСКВАЧИ

Стъпка 2: ПОЧИСТВАНЕ НА ИЗСКАЧАЩИ РАЗПРЪСКВАЧИ - РАЗПРЪСКВАЩА ГЛАВА

Преди да започнете с почистването на изскачащите разпръсквачи (тези, които излизат от земята по време на напояване), се уверете, че водоподаването е спряно. Развъртете дюзата, за да достигнете до съставните компоненти. Изплакнете филтъра и дюзата с чиста вода. В случай на сериозно задръстване, извадете цилиндричния контейнер, в който е поставена възвратната пружина. Уверете се, че по тях няма наслагвания, пръст и друг вид мръсотия. В случай, че откриете такива измийте и подсушете старателно всички компоненти. Завършете процеса с дълбочинно почистване и смазване на съставните елементи с  WD-40.

ПОЧИСТВАНЕ НА ИЗСКАЧАЩИ РАЗПРЪСКВАЧИ - РАЗПРЪСКВАЩА ГЛАВА

Стъпка 3: ПРУЖИННОТО ТЯЛО

Телескопичният  елемент на изскачащия разпръсквач, съдържа стоманена пружина, която кара дозатора да се върне в края на напоителния цикъл. Когато дозаторът изскочи и след това се върне, тялото му се плъзга в контакт с пръстеновидния отвор на тялото. Процесът на плъзгане трябва да става с възможно най-малко триене. По тази причина, след внимателното почистване на съставните части,  корпуса на дозатора, трябва да бъде третиран с WD-40 Specialist силиконова смазка. За да сте сигурни, че смазката е разпределена равномерно по цялата повърхност, вкарайте и изкарайте корпуса на дозатора няколко пъти. Не пропускайте процеса на смазване, за да избегнете евентуални задръствания и смущения в  процеса на изскачане и връщане по време на напоителния цикъл. Препоръчваме ви да повторите процеса на смазване с WD-40 Specialist иликонова смазка и по време на активния летния сезон.

ПРУЖИННОТО ТЯЛО

Стъпка 4: ПРОГРАМАТОР

За да завършите цикъла по поддръжка на вашите разпръсквачи е нужно да обърнете внимание и на програматора на напоителната ви система (в случай че разполагате с такъв). Има различни видове програматори – от най-простите до професионални такива. В случай, че разполагате с програматор монтиран навън, в края на сезона извадете батериите му (при положение, че не се захранва директно от мрежата с трансформатор). Напръскайте достъпните вериги с WD-40 Specialist Contact Cleaner. Използвайте и WD-40 Specialist Silicone Lubricant за водните връзки, за да ги запазите в отлично състояние и готовност за следваща употреба.

ПРОГРАМАТОР

Стъпка 5: ПОДЗЕМНИ НАПОИТЕЛНИ ЛИНИИ

Подземните напоителни линии не изискват специална поддръжка, освен в случаите, когато са са пробити или развалени.

В резултат от ниски външни температури са възможни повреди по надземните части (близо да връзките с външния програматор/контролера, надземните  участъци в близост до разпръсквачите и др.) Добре е при подобни атмосферни условия, да покриете откритите участъци с изолационни материали. През зимния период, оставете линиите “отворени”, а не “под налягане”, така че при евентуални замръзвания, да избегнете повреди на тръбопроводите и връзките.

ПОДЗЕМНИ НАПОИТЕЛНИ ЛИНИИ

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Благодарение на това кратко ръководство,  вече знаете как да почиствате и поддържате разпръсквачите във вашата градина.  С помощта на продуктите на WD-40 те ще са винаги в перфектно състояние, а вашата градина ще бъде в безупречен вид.

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company