tracking

Как да отблокирате разтегателната маса?

Как да отблокирате разтегателната маса?

Все по-малките пространства на съвременните домове благоприятстват закупуването и използването на конвертируеми мебели (разтегателни маси, легла, дивани и др.). Този вид мебели са компакти по размер и заемат малко пространство. Без особени усилия те могат да бъдат разгъвани, повдигани, разширявани, а след употреба да бъдат върнати в първоначалната си форма. Всеки от тези видове мебели се състои от механизми съдържащи различни елементи (плъзгачи, скоби, планки и др.). С течение на времето, движението на тези механизми  може да стане все трудно. За да си осигурите безпроблемното им функциониране за по-дълго е важно да знаете как да ги поддръжате правилно. В ръководството по-долу, ще ви помогнем да се справите с проблем при разпъването на разтегателна маса. Обикновено причината за трудното разпъване на вашата маса се крие в плъзгащите и релси. Следвайте кратките стъпки по-долу, за да разберете как да отблокирате разтегателната маса и поддържате добре.

Необходими материали

  • Сапун на растителна основа

  • Бебешка пудра

  • Мултифункционален спрей WD-40

  • Шкурка

  • Дърводелски планер

  • Тефлонова смазка WD-40 Specialist PTFE

Стъпка 1: ПРОВЕРЕТЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРВЕНИТЕ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ

Изцяло дървените плъзгащи се релси на разтегателните маси бяха широко разпространени в близкото минало. Отчитайки характеристиката на дървото да абсорбира влага, което обичайно води до разшираване на площта му, не е изненада, че именно този вид плъзгачи често създават най-много трудности при движението им. Обикновено те представляват продълговати елементи с формата на паралелепипед, фиксирани по двойки под плота на масата. На принципа на релсите, те влизат в съответните отвори на носещите греди на масата. Намерете къде са точките на триене при разпъването на масата. Не забравяйте да проверите дали плъзгането на подвижната част е направо или има отклонения, които блокират безпроблемното и движение.

ПРОВЕРЕТЕ СЪСТОЯНИЕТО НА ДЪРВЕНИТЕ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ

Стъпка 2: ПОДДРЪЖКА НА ДЪРВЕНИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ СЪС СУХИ СМАЗКИ

В случай че плъзгането като цяло е наред, но може да бъде и по-добро, имате няколко подходящи опции. Ако плъзгането е право и няма деформирани части, прекарайте парче сух сапун (за предпочитане на растителна основа) върху всички контактни зони. Мазната, но суха субстанция на сапуна, ще направи движението по-лесно. Друга опция е да поръсите същите части с бебешка пудра. Наличните в нея съединения на основата на каолин (или други мазни, но сухи минерали), също ще спомогне за безпроблемното движение.

ПОДДРЪЖКА НА ДЪРВЕНИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ СЪС СУХИ СМАЗКИ

Стъпка 3: ПОДДРЪЖКА НА ДЪРВЕНИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ ЧРЕЗ ОБРАБОТКА НА РЕЛСИТЕ

Ако горната стъпка се окаже недостатъчна за възстановяване на гладкото плъзгане, частите, при които е установено триене, трябва да бъдат шлифовани с шкурка. Първо можете да започнете с достатъчно груба шкурка (гранулация № 120-160) и да повторите процеса с  по-фина шкурка (гранулация № 200-240). След шкуренето, обработете частите със сапун или бебешка пудра. Ако  и след това контактът продължава, това означава, че има по-сериозна деформация или издуване. В тези случаи, това което можете да направите е да използвате дърводелски планер, докато отстраните достатъчно, за да нормализирате състоянието на повърхността.

ПОДДРЪЖКА НА ДЪРВЕНИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ ЧРЕЗ ОБРАБОТКА НА РЕЛСИТЕ

Стъпка 4: ПОДДРЪЖКА НА МЕТАЛНИ И ПЛАСТМАСОВИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ

При съвременните модели разтегателни маси, по-често се използват метални или пластмасови плъзгащи се релси. На първо време се уверете, че няма никакви проблеми в стабилността на механичната част фиксирана към масата и рамката. Смажете плъзгащите релси и другите механизми свързани с плъзгането с мултифункционалния WD-40. С негова помощ ще почистите релсите и ще улесните възстановяването на нормалното им движение. В случай, че плъзгането все още е малко затруднено, преминете към третирането на същите части с тефлонова смазка WD-40 Specialist PTFE.

ПОДДРЪЖКА НА МЕТАЛНИ И ПЛАСТМАСОВИ ПЛЪЗГАЩИ РЕЛСИ

Стъпка 5: ПОДДРЪЖКА НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПОВЪРХНОСТИ

По принцип начините за разпъване на разтегателните маси са два:

  • С допълнителни елементи поставени под плоскостта, оборудвани със системи за накланяне/плъзгане/въртене (от различен вид), позволяващи повдигане и заемане на свободното пространство.
  • С допълнителни елементи отделни от масата, които се поставят на място след разпъването и.
ПОДДРЪЖКА НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ ПОВЪРХНОСТИ

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Повече проблеми възникват при разтегателните маси от първия вид. При тях повдигащите и позициониращи движения на допълнителните повърхности, изискват  механични (или дървени) части с реципрочно движение. Съветваме ви, след като се уверите, че няма никакви счупвания или деформации по елементите, да смажете фугите, релсите и останалите механизми с WD-40 или с тефлонова смазка PTFE.

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company