tracking

Как обезвъздушавате радиатора в дома си?

Как обезвъздушавате радиатора в дома си? Тези няколко лесни стъпки, към обезвъздушаване на радиатори, ще допринесат за една топла и приятна предстояща зима. Когато зимата чука на вратата, а месец Октомври е почти към своя край, е необходима бърза поддръжка на всички радиатори вкъщи. Това лесно ръководство, стъпка по стъпка, ще съдейства за обезвъздушаване на радиаторите вкъщи.

Необходими материали

  • Кърпа

  • Радиаторен ключ

  • Плоска отвертка

  • WD-40 Мултифункционален продукт

Стъпка 1: Диагностика на проблемните радиатори

Започнете с диагностика на проблема. Ако радиаторите вкъщи са студени, това може да се дължи на задържалия се вътре студен въздух, което е признак за проблем. Не е гаранция, че студения радиатор се дължи на задържалия се вътре студен въздух, затова е добре това да бъде проверено. Ако имате повече от един радиатор вкъщи и всички са студени, то тогава може да се стигне до професионално съдействие.

Диагностика на проблемните радиатори

Стъпка 2: Набавяне на подходящ ключ за радиатори

След като веднъж сте направили необходимата проверка и сте установили, че проблема не е чак толкова сериозен, е добре да потърсите важния радиаторен ключ. По-съвременните радиатори притежават обезвъздушаващ клапан и тази процедура при тях е неприложима.

Набавяне на подходящ ключ за радиатори

Стъпка 3: Изключване на топлата вода

Преди да започнете с обезвъздушаване на някой от радиаторите, е задължително да изключите централното отопление. Оставете известно време въздуха в системата да се изпари и напълно изчезне. За да продължите с процедурата, радиатора е необходимо да бъде студен.

Изключване на топлата вода

Стъпка 4: Отваряне на клапана

Отворете клапана на радиатора (стандартно позициониран в горния десен ъгъл). Уверете се, че всмукателните и изходни клапани са отворени. В случай, че някой клапан е завъртян прекалено здраво и няма шанс за отваряне, е препоръчително да напръскате с мултифункционалния WD-40, за да го раздвижите отново. Ще чуете съскащ звук, когато въздуха напусне радиатора.

Отваряне на клапана

Стъпка 5: Улавяне на влагата

След като въздуха напусне радиатора, е възможно и изпускане на някаква част от влагата. Бъдете подготвени с някаква кърпа или парцал, тъй като е възможно да изцапате пода, при наличието на капки.

Улавяне на влагата

Стъпка 6: Изчакване до пълното изтичане на водата

След окончателното напускане на въздуха от радиатора, ще забележите леко изпръскване на вода. След като всичко приключи, затегнете клапана, така че да  няма повече течове. Подсушете излишната влага. В случай на нужда, този процес може да повторите и при останалите радиатори.

Изчакване до пълното изтичане на водата

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

На финалната права сме, където всичко вече е под контрол и по този начин, с тези няколко лесни стъпки, си гарантираме една топла и спокойна зима. Този процес може да се повтаря всеки път, когато има нужда.

Вече имате отговор на въпроса – Как обезвъздушавате радиатора в дома си?

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2020 WD-40 Company