tracking

Как да освежим златните бижута?

Как да освежим златните бижута? Като допълнение към красивото бижу, златото е метал, който е сравнително мек и поради това изисква деликатна и правилна поддръжка. В най-добрия случай, е добре да полирате своите златни бижута един или два пъти годишно. Казваме правилна, тъй като златото е сравнително мек метал и при едно по-упорито полиране, можем лесно да го увредим.

При една правилна поддръжка, обаче, можем не само да съхраним живота на бижуто, но да му придадем и необходимия блясък. Следващите няколко техники описват начини за деликатно полиране на злато, с цел премахване на драскотини, след което и постигане и на необходимата защита.

Необходими материали

  • Купа с вода

  • Сода за хляб

  • Препарат за съдове

  • Четка за зъби с мек косъм

  • Чиста кърпа

  • Мек полиращ плат за бижута

  • WD-40

Стъпка 1: СЪД ПЪЛЕН С ВОДА

Вземете купа/съд и го напълнете с вода. Добавете малко количество сода за хляб и сапун. Поставете златния предмет/бижу в получената консистенция и го оставете за няколко минути.

СЪД ПЪЛЕН С ВОДА

Стъпка 2: ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Вземете четка за зъби, за предпочитане с мек косъм, с която ще почистите. Обърнете внимание на натиска, не търкайте много силно, за да не увредите повърхността. Почистете обстойно, така че косъма да навлезе и в процепите, ако има такива.

ЧЕТКА ЗА ЗЪБИ

Стъпка 3: ИЗПЛАКВАНЕ НА БИЖУТО

Ред е на изплакването. Поставете предмета под течаща – топла вода. Уверете се, че повърхността е добре отмита, тоест няма повече следи от почистващата смес. Огледайте предмета за следи от петна или други.

ИЗПЛАКВАНЕ НА БИЖУТО

Стъпка 4: ПОДСУШАВАНЕ СЪС СУХА КЪРПА

Подсушете със суха подходяща кърпа. Желателно е да не използвате хартиени кърпи или салфетки, тъй като те могат да оставят драскотини върху златото. Като алтернатива на сухата кърпа, е възможността да оставите предмета да изсъхне на въздух.

ПОДСУШАВАНЕ СЪС СУХА КЪРПА

Стъпка 5: ПОЛИРАНЕ С МЕКА КЪРПА

За да завършите процеса, е необходимо внимателно финално полиране. Вземете мека кърпа и деликатно  полирайте повърхността, като внимавате отново. По този начин (накрая) ще забележите появилия се блясък. Това е всъщност и търсения краен резултат.

ПОЛИРАНЕ С МЕКА КЪРПА

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Може би, много от Вас знаят, но е желателно да избягвате носенето на златни накити, по време на физически натоварвания, при които има изпотяване. Потта окислява метала, тъй като съдържа pH и това ще допринесе за неговото потъмняване. Ако все пак нямате възможността да свалите златото от себе си, е желателно веднага след това да избършете бижутата с мека кърпа.

Не използвайте (не пръскайте директно) лосиони, парфюми, дезодоранти, лакове за коса, гелове и подобни козметични продукти, тъй като те са от типа продукти увреждащи златото.

Вече знаем – Как да освежим  златните бижута? Много добра полираща алтернатива, на злато, е мултифункционалния продукт #WD40. Нанесете по повърхността на предмета и разнесете добре с полираща кърпа. Метала със сигурност ще възвърне блясъка си и по повърхността ще се създаде един защитен повърхностен слой, който ще съхрани метала и ще удължи живота му.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company