tracking

Как да наточим ножовете ефективно?

Как да наточим ножовете ефективно?

Редовното точене на ножове е важно условие, ако искаме те да бъдат винаги остри и готови за употреба. Често не си даваме сметка, че в ежедневието си използваме много различни по вид ножове: нож за хляб с назъбено острие, мултифункционален нож с различни остриета, нож за рязане на месо, нож за карвинг и др.

На пазара се предлагат различни по вид и качество ножове – от ниско бюджетните ножове с пластмасови дръжки, до ръчно изработени ножове от въглеродна стомана, струващи по няколко стотин евро. Повече от ясно е, че различните по вид и качество ножове, се нуждаят от различен вид поддръжка. В статията по-долу ще ви предложим полезни съвети, за поддръжката на стандартен комплект кухненски ножове с различни по вид остриета от закалена неръждаема стомана.

И така да започваме – Как да наточим ножовете ефективно?

Необходими материали

  • Кухненска хартия

  • Брус (камък) за точене

  • Заточващ масат

  • Финна шкурка

  • WD-40

  • Комплект предпазители за остриета

  • Комплект предпазители за остриета

Стъпка 1: СТАНДАРТНА ПОДДРЪЖКА

Преди да ви обясним как лесно и качествено да поддържате ножовете си винаги в отлично състояние, е важно да отбележим, че ножовете за рязане на храна трябва да отговарят на две основни изисквания : острота  и острие без дефекти, оксидация и др. Започнете с проверка на остротата на ножовете, като не забравяте, че рискът от наряняване по време на работа с нож е много по-голям, ако той не е достатъчно остър – със затъпено острие, поради нуждата от прилагане на по-голяма сила за разрязване на продукта . Стандартната поддръжка на вашите ножове започва с измиване на ножа с неутрален сапун и вода и внимателното му подсушаване.

СТАНДАРТНА ПОДДРЪЖКА

Стъпка 2: ЗАТОЧВАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

За качествено заточване на ножовете, използвайте т.нар. “воден камък”, който внимателно отстранява материала и не води до нагряване на метала. Потопете водния камък във вода за 5 минути, преди да започнете да го използвате. Водния камък има 2 повърхности с различен грит (грапавост)– едната повърхност е подходяща за основно точене, а другата за финно точене на остриета. Поставете острието на повърхността за основно заточване под ъгъл 10°-30° и приплъзнете ножа нагоре и надолу по повърхността. Старайте се да запазите ъгъла на допир между острието и  повърхността  между 10°-30° . Прилагайки лек натиск, повторете движението за няколко минути, като обръщате ножа и от двете страни на острието.

ЗАТОЧВАНЕ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ

Стъпка 3: ФИНАЛНА ОБРАБОТКА

След като сте приключили със заточването е време да пристъпите към финалната обработка на ножа, а именно отстраняването на неравности и грапавини. За тази цел обърнете камъка към повърхността за финно заточване и повторете същото движение, но без да прилагате особен натиск. За междинна проверка на остротата на ножа, докоснете внимателно острието с палец. След като прецените, че острието е готово, може да направите финална проверка, като поставите лист от вестник на равна повърхност и с лек натиск да прокарате острието по повърхността му. Ако успеете да срежете хартията, значи вашият нож е идеално остър. За заздравяване на острието и финно отстраняване на остатъчни грапавини , използвайте инструмента “ заточващ масат”. Прокарайте острието по дължина на “масата” с повтарящи се равномерни движения.

ФИНАЛНА ОБРАБОТКА

Стъпка 4: ОТСТРАНЯВАНЕ НА ОКИСЛЕНИЯ И СМАЗКА

Често по повърхността на острието или в основата на дръжката на ножа се образуват оксидирани петна. За отстраняването им използвайте финна шкурка (напр. 800). Навлажнете шкурката с вода и внимателно, без натиск натъркайте оксидираните части . Последната стъпка е да натъркате острието с парцал навлажнен с WD-40 Multi-Use,. Той ще неутрализира и противодейства на появата на бъдещи окислителни процеси . В случай, че ще използвате ножа за обработка на храна, почистете внимателно острието с помощта на кухненска хартия. Ако ножът няма да се използва за рязане на хранителни продукти, може спокойно да не отстранявате WD-40 Multi-Use   от острието на ножа.

ОТСТРАНЯВАНЕ НА ОКИСЛЕНИЯ И СМАЗКА

Стъпка 5: ЗАЩИТА НА ОСТРИЕТО

Острието на вашия нож, винаги трябва да бъде предпазено от контакт с други остриета или метални предмети. На пазара е налично голямо разнообразие от протектори за остриета. Друго подходящо средство за защита са дървените поставки за ножове, със специални слотове да поставяне на различни по размер ножове.

ЗАЩИТА НА ОСТРИЕТО

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Също така има и сгъваеми ножове. Всички тези видове ножове имат специално място на свързване, което дава възможност на острието да се завърта в указаната посока. Тези места често се замърсяват и оксидират, което в дългосрочен план води до затруднения при изваждане и ротация на острието. Ние използваме WD-40 Multi-Use, за да предпазим метала от ръжда и корозия, да смажем блокиралите части и да предотвратим и предпазим от влага всички повърхности.

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company