tracking

Как да почистим барбекюто за партита?

Как да почистим барбекюто за партита? С наближаване на пролетта, все по-често се сещаме за приятните партита и срещи със семейство и приятели навън. А какво е уикенд навън,  без барбекю?  Топло слънце, смях и забава, обвити в дим и неповторимия аромат на месо на скара. Незабравими спомени, които всеки би искал да повтори. Ако и вие планирате да готвите на открито, първата задача, с която трябва да се захванете е почистването на барбекюто и приспособленията за него.

Ето как в няколко лесни стъпки да подготвите вашата скара за летния сезон.

И така – Как да почистим барбекюто за партита?

Набавете си необходимите средства и материали

Преди самото почистване, се уверете , че разполагате с всички необходими ви средства и материали. Домакински ръкавици, четка за грил, топла сапунена вода, гъба, препарат за почистване на неръждаема стомана, микрофибърна кърпа, мек почистващ препарат за стъкло, кухненска хартия, домакинска тел, стъргалка за боя. Всичко е налично? В такъв случай, време е да започвате.

Необходими материали

  • Домакински ръкавици за почистване

  • Четка за грил

  • Топла сапунена вода

  • Гъба

  • Микрофибърна кърпа

  • Кухненска хартия

  • Домакинска тел

  • Стъргалка за боя

  • WD-40 мултифункционален спрей

Стъпка 1: Измийте външната част на скарата

Извадете скарате за готвене и я намокрете обилно с предварително подготвената топла сапунена вода. Отмийте пяната и подсушете внимателно повърхността. Напръскайте обилно частите от неръждаема стомана, с препарата  за почистване на неръждаема стомана. Забършете препарата с микрофибърна кърпа. Препоръчваме ви да не използвайте други видове кърпи, за да избегнете неприятното залепване на текстилни влакна по повърхностите.

Забършете повърхността от край до край. След като се уверите, че почистващият препарат е отстранен,  може да отделите време за полиране на стоманените повърхности. Това ще придаде още по-блестящ вид на вашето барбекю.

Измийте външната част на скарата

Стъпка 2: Грижа за капака

Възможно е след като махнете капака на вашата скара, да забележите странни отлагания. Не се тревожете, това най-вероятно са отлагания от мазнина и пушек. Подобни отлагания не са токсични и могат да бъдат лесно отстранени. Използвайте четката за грил, за да изстържете въглеродните отлагания от вътрешността на капака. След като ги отстраните, измийте вътрешната част на капака със сапунена вода и изплакнете обилно.

В случай че забележите някакво обезцветяване, можете да го отстраните, като отново измиете капака със сапунена вода.

Грижа за капака

Стъпка 3: Почистване на скарата

Използвайте четката за грил, за да почистите скарата за готвене. Измийте решетките с вода, сапун и парцал. Махнете решетките, за да стигнете до тръбите на горелката.  Използвайте отново грил-четката и внимателно натъркайте тръбите, като внимавате да не избутате мръсотията към отворите.

Почистване на скарата

Стъпка 4: Вътрешни Части

Следващата стъпка е да отстраните натрупаните остатъци от мазнини и храна  около тръбите на горелки. Използвайте нож за шпакловане, за да ги премахнете.

За да почистите долната тава и тавата за мазнина, първо премахнете отлаганията по тях.  Измийте ги старателно с вода и сапун. Покрийте тавата за събиране на мазнина с алуминиево фолио, за да я предпазите и подготвите за следващи ползвания.

За да почистите кошницата за скара, накиснете я в сапунена вода, натъркайте с финна домакинска тел и изплакнете. Последната стъпка е да подсушите кошницата с микрофибърна кърпа и да я върнете обратно в грила.

Вътрешни Части

ЗАКЛЮЧЕНИЯ:

Всички обожаваме барбекю партитата, но не забравяйте, че за да ги има, трябва да полагаме необходимите грижи и да поддържаме в изряден вид главния герой на партито, а именно барбекюто!

Ще ви препоръчаме да си осигурите един спрей WD-40, който може да ползвате за предпазване от ръжда през периода в който не използвате скарата.

Поздравления! Справихте се блестящо! Вече сте напълно готови, за да откриете поредния слънчев барбекю сезон!

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube

Подобни Ръководства

Свържете се с нас

Деником ЕООД София 1592 София Еърпорт Център бул. “Христофор Колумб” 64 Сграда В.02

© 2021 WD-40 Company