Как да почистим мишката на компютъра? Мишката на компютъра е част е от нашето ежедневие, затова трябва да я поддържаме, за да не се натрупва прах и мръсотия. И така, какво да правите, когато мишката не работи правилно?

Няма нищо по-дразнещо от това да си пред компютъра, да се опитваш да се ориентираш с помощта на мишката и да срещнеш съпротива срещу превъртане.  Бутон, който блокира и колелото, което превърта с трудност! В тези случаи губим ценно време и се изнервяме.

За да се предотвратят тези недостатъци, най-доброто е периодично да почистваме мишката. Външно почистване може да се прави веднъж седмично.

Да не забравяме, че почистването на мишката също е въпрос на хигиена, защото с непрекъснатото докосване на ръката тя може да натрупа множество бактерии!

Преди да започнете операциите по почистване и смазване, уверете се, че разполагаме със следния материал :

  • Отвертка
  • Кърпа от микрофибър
  • Клечки за зъби
  • Памучни тампони
  • Дезинфектант
  • Изопропилов алкохол
  • Пинцети
  • WD-40 Multi Use

Как да почистите мишката, която не работи?

Първото нещо, което трябва да направите, е да изключите мишката, независимо дали е класическа компютърна мишка с жица или е безжична мишка. След това изваждаме батерията от отделението.

Сега сме готови да започнем почистването!

 Да започнем отвън. С леко навлажнена кърпа почистваме външните части, за да премахнем най-очевидните натрупвания от мръсотия.

Впоследствие с помощта на клечка за зъби се захващаме с външните процепи на мишката, елиминирайки прах и други натрупвания.

След това обърнете мишката с главата надолу. В долната част ще открием стъпалата и сензора. С клечка за зъби премахваме малките натрупвания от мръсотия, които обикновено се образуват около стъпалата и сензора. Тази мръсотия е един от първите фактори, които ограничават гладкостта на нашата мишка!

След като старателно почистим цялата мишка е добре да я дезинфекцираме. Потапяме единия край на памучния тампон в течността, като внимаваме да премахнем излишната течност, за да не навлизаме в механизмите.

Почиства се целия външен капак, отгоре и отдолу, върху процепите и стъпалата, и внимателно върху сензора на мишката. Алкохолът се изпарява бързо, но все пак трябва да оставим всички повърхности да изсъхнат идеално.

 Сега вече може да се съсредоточим върху вътрешността на мишката.

Първо премахваме горния капак. В някои модели той е фиксиран с винтове, така че ще използваме отвертката, в други модели капакът се фиксира чрез блокиране.

Използваме памучен тампон, навлажнен с изопропилов алкохол, за да почистим вътрешността, като отстраняваме прах и остатъци от храна и т.н.

Внимателно почистваме колелото на мишката, където по-лесно се натрупва прах.

Смазване на мишката, която не работи

Преди да затворите мишката, нека да продължим със смазването на колелото за превъртане. Тази операция е от съществено значение за правилното и гладко използване на този инструмент!

Продукт, който изпълнява тази функция много добре, е WD-40 Multi Use  – почиства, смазва и премахва влагата. Като алтернатива можем да напръскаме върху памучен тампон, за да разпределим върху колелото. След като нанесем продукта, многократно завъртаме колелото, докато постигнем желаната гладкост. Също така в случай, че в гнездата, където са поставени батериите, са окислени, можете да ги почистите и защитите с мултифункционалния WD-40.

След като тази операция е извършена, оставете повърхностите да изсъхнат идеално и накрая поставете отново горния капак на мишката.

В този момент обаче не забравяйте да почистите подложката на мишката ! Просто използвайте влажна кърпа. Ако постелката е направена от пластмаса, можете да я дезинфекцирате и като навлажнете парцал с малко количество алкохол.

С тези прости операции и с помощта на WD-40, нашата мишка ще бъде готова за използване отново ! Вече имате отговор на  – как да почистим мишката на компютъра

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube