Проникващите масла и смазки са течности с нисък вискозитет, които се ползват за освобождаване на крепежни елементи или други ръждясали механични части. Повечето проникващи смазки съдържат разтворител с нисък вискозитет или среда, която е летлива. Течността прониква в порите на метала и отлага слой масло (обикновено на основата на разтворител), което отблъсква наличната вода и осигурява защитен слой на метала срещу влага. Проникващите смазки могат също така да функционират като почистващи препарати или инхибитори на корозията. Сега ще ви представим  – Най-важните неща за проникващите смазки.

Функцията на проникващите смазки

Основната функция на проникващите масла, е разхлабване или освобождаване на крепежни елементи, които са силно корозирали или заседнали с течение на времето. Ниският вискозитет в маслата позволява проникването им в канали, пукнатини или дори пори, които присъстват в основата на материала. Проникващите смазки обикновено са комбинация от лубриканти с разтворители. Разтворителят изтънява лубриканта, намалявайки вискозитета му и увеличавайки неговата мобилност.

Смазване

Едно от нещата, които проникващата течнос може да направи, е да осигури смазване за кратък период от време. Благодарение на своята основа, триенето се намалява, но тъй като маслото съдържа летлив разтворител, то може лесно да бъде замърсено. Когато се изпари, то оставя остатъчен филм. Ето защо проникващите смазки съдържат комбинация от добавики с цел подобряване дълголетието на течността.

Почистващ агент

Проникващите смазки са изключително ефективни и като почистващи препарати. Те могат да се ползват за премахване на катран, мазнини, лепила и ръжда. След като течността мобилизира остатъка, той може лесно да се изтрие с помощта на мека кърпа или лек абразив.

Устойчивост на корозия

Съществуват проникващи масла, които се ползват за предотвратяване на корозия. Повечето от проникващите течности имат способността да отблъскват водата, което води до предотвратяване на окисляване. Проникващите течности отблсъкват цялата влага в зоната, където се прилагат. Все пак други проникващи течности оставят тънък слой, който е непроводим.

Характеристики

Отблсъкващи водата

Проникващите смазки с водоотблъскващи функции имат свойството да премахват водата от повърхността. Течностите с относително по-ниско повърхностно съпротивление, спрямо водата, проникват под нея, върху третираната повърхност.

Без пяна/Ниско съдържание на пяна

При употребата на проникващи смазочни материали, тип “без пяна”, като резултат се формира малко или никакво количество пяна. Специални добавки се влагат за добавянето на тази характеристика при тази течност. Образуването на пяна може да бъде изключително опасно в случаи, когато течността се използва, като охладител.

WD-40 Specialist Penetrant е отличен универсален проникващ лубрикант. Продуктът съдържа също и съставки, създадени специално за разхлабване на ръждясал метал.

Чрез този блог научихте  – Най-важните неща за проникващите смазки.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube