Добрата конструкция намалява шансовете от корозия

Изборът на материали е основната мярка за контрол на корозията. Но и по-добрата конструкция  намалява шансовето от корозия. Също следва да се подчертае като изключително важен. Като се има предвид всичко, което може да предизвика корозия, може значително да увеличи шансовете за създаване на метален дизайн срещу ръжда.

За да се избегне корозия, има доста съображения, които дизайнерите на метални конструкции и експонати следва да имат предвид. Някои важни съображения, на които трябва да обърне внимание проектантът с цел контрол на корозията, са следните:

Осигуряване на дренаж

Влагата е основната причина за корозия, нали така? Следователно е необходимо контейнерите за съхранение – като резервоари – да бъдат проектирани по такъв начин, че да осигурят лесно дрениране и почистване. За да се осъществи това,конструкторите ще трябва да гарантират, че крановете са поставени така, че до тях да достигне и последнатта капка от течността от резервоара – така, че да може да бъде почистен. Конструкторите трябва да гарантират, че има плавни преходи и дизайн в съответствие с мястото за поставяне на резервоара.

Минимизиране на температурния градиент

Конструкторите на оборудването за топлинен транспорт трябва да гарантират, с цел контрол на корозията, че върху повърхностите на материалите не се формират студени и горещи точки. Оборудването трябва да бъде проектирано така, че да се гарантира, че има малка или никаква промяна в температурата на повърхността. Температурните колебания предизвикват формирането на горещи и студени точки, като и двете са податливи на корозия. Например, горещите точки са изправени пред заплахата от термо-галванична корозия, докато студените водят до конденз, който, както всички знаем, събира влага, която води до корозия, ако не се поеме своевременна грижа.

Регулиране на дебелината на стените

За целите на контрол на корозията, дизайнерите се съветват да направят корекции в дебелината на стените. Имам предвид, че корозията непрекъснато разяжда метала и намалява дебелината му. Следователно могат да се проектират стени, които са два пъти по-дебели.

Това е често срещан метод за контрол на корозията. Конструкторите го прилагат в разработките си, но е факт, че такава стратегия не винаги е осъществима. Това е така, защото дебелината на стените на всеки дизайн трябва да отговаря на механичните изисквания за тегло, стрес и налягане.

Друга причина, поради която този метод не се прилага често, се дължи на факта, че рязко се увеличава цената на конструкцията. Винаги ли е оправдано подобно увеличение? Не, не е. Ето защо е от съществено значение да се направи анализ на разходите и ползите. Така ще се разбере дали полезността, генерирана от увеличената сума, ще си заслужава или не.

Дизайнерите съветват клиентите им от време на време да нанасят върху металните си конструкции WD-40, за да са сигурни, че това ще помогне за намаляване на корозията.

Минимизиране на кухини

Не, тук не говорим за стоматология; минимизирането на кухини в конструкциите също е важно. В структури с малки кухини и пукнатини се акумулира влага, поради факта, че въздухът не може да циркулира свободно през тези пукнатини. Това означава, че не отделяте достатъчно време за почистване на тези цепнатини и те бързо могат да придобият жълт нюанс. Дизайнерите трябва да се опитват да ограничат колкото е възможно повече кухините и пукнатините в конструкциите, които създават.

Употребата на WD-40 трябва да се препоръчва на всички клиенти за контрол на корозията, за да не се налага да разрешават проблем, който вече е решен.

Добрата конструкция намалява шансовете от корозия

Разбиране на околната среда

Дизайнерите ще трябва да имат предвид факта, че техните конструкции ще съществуват в открита среда и ще взаимодействат с нея. Околната среда, където се намират създадените от тях проекти, е ключов фактор. Ако даден метален експонат бъде закупен от някой, който живее близо до морския бряг, тогава е наложително дизайнерът да използва такива материали, които могат да осигурят контрол на корозия в такава среда. Добрият дизайн намалява шансовете от корозия

Въпреки това, винаги е препоръчително да използвате WD-40 в подобни случаи за контрол на корозията, само за безопасност.

Спояване вместо поставяне на болтове

Виждали ли сте някога свързване, което се задържа от ръждясал винт? Не искате ли свързванията да бъдат споени, когато попаднете на такава гледка? Дизайнерите трябва да имат това предвид при проектиране. Защо? Е, защото болтовете и винтовете ръждясват бързо, поради влагата, която се акумулира. Това означава, че металните конструкции трябва да включват болтове, само ако са необходими. Дори и тогава трябва да се оставят подходящи пространства за циркулация на въздуха, така че влагата да не се акумулира лесно и следователно процесът на корозия да се забави.

Когато погледнете мерките, които дизайнерите могат да предприемат за контрол на корозията, няма как да не забележите, че WD-40 върши тази работа изключително лесно. Той прави чудеса.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube