Решете ВИК проблема със силиконов спрей

В забързаното ежедневие рядко се замисляме за сложната мрежа от взаимосвързани тръби, работещи под кранове или зад радиатори, благодарение на които всеки ден получаваме топлина и чиста вода в домовете си. До деня, в който не възникне проблем ! Протекла тръба…запушен канал… Кошмар!

Всеки знае, че отстраняването на такива проблеми, обичайно е  свързано със загуба на време и финанси отделени от семейния бюджет за посещението на водопроводчик.  Има обаче и друг начин. За ваше улеснение, ние  съставихме списък на най-често срещаните ВИК проблеми, с които може да се сблъскате, както и някой идеи за това как  да ги отстраните сами, с помощта на няколко инструмента и силиконов спрей. Проблеми с водопровода? Вече има решение.

Поправка на кранче

Постоянното капене на вода от кранчето е сериозно изпитание и за най-здравата нервна система. За щастие това е проблем, който обикновено може да бъде решен с няколко прости стъпки.

Започнете със спиране на водоснабдяването на водопроводната мрежа, за да предотвратите евентуален теч. Проверете, дали водата е спряна , като завъртите дръжките на крана. Обикновено централния кран/клапана  на вашата водопроводна линия се намира  под мивката. Инструментите, които ще са ви нужни са:

  1. Гаечен ключ или регулируем гаечен ключ
  2. Отвертка
  3. Силиконова смаска на спрей WD-40 – Silicone Lubricant за разхлабване на ръждясали гайки / болтове и смазване на заяждащи детайли
  4. Резервни уплътнители (при необходимост)

Започваме със сваляне на декоративните капачки*дръжки на крана ,които обикновено са прикрепени към основното приспособление с  винтове под основата или капачката. Използвайте отвертка, за да ги разхлабите. Ако винтовете са ръждясали на места, решете ВИК проблема със силиконов спрей, като леко напръскайте със Silicone Lubricant. Това ще ви позволи да ги развиете с лекота, без опасност да нараните декоративните части.

При сваляне на капачките ще забележите гайка,  която фиксира клапана на мястото му. Използвайте гаечен  ключ, за да я отвиете и огледайте за евентуални  повреди. Извадете клапана/КРАНЧЕТО, с издърпване нагоре  или  навиване на гаечния ключ по посока обратна на часовниковата стрелка. Вътре в клапана ще видите  поставен О-образен пръстен (уплътнител) и серия шайби, огледайте ги за видими повреди. В случай, че забележите такива, подменете ги, като не забравяте да  се консултирате със служител в железарията, който да ви даде комплект идентичен на вашият. При всички случаи нанесете силиконов спрей  върху всяка отделна  част. Това ще предотврати бъдеща поява на ръжда и / или счупвания.
Поздравления, остава ви само да сглобите  отново разглобените части в обратния  ред.

Ниско водно налягане

Малко ежедневни неприятности са толкова досадни, колкото душ или кранче, по които тече слаба струя  вода. За ваше улеснение намерихме няколко решения, които да ви помогнат да проверите и отстраните и този проблем.

Открийте източника

Има няколко различни причини, за слабата струя вода. Първото нещо , което трябва да направите е да откриете източника на проблема. Като начало проверете всички кранове в дома си (топли и студени) за да се уверите, че нивото на налягане е нормално. Ако ниското водно налягане е локализирано  само в една или няколко области, най-често виновникът е запушен аератор или душ-слушалка.

Почистване на аератор

Аераторите са разположени в края на вашия смесител и обикновено могат да се развият и без специален инструмент. Въпреки това, при по-стари модели може да срещнете затруднения при свалянето им.  В такива случаи използвайте клещи , но бъдете много внимателни, за да не повредите мрежестия филтър.  Ако не успеете да го свалите и с помощта на клещите , нанесете WD-40 проникваща смазка – Fast Release Penetrant. Той  ще неутрализира съпротивлението за минимално време и ще позволи лесното отстраняване на аератора.

След като го свалите,извадете елементите на аератора един от друг и ги накиснете в оцетен разтвор . Това ще помогне на натрупаните минерални отлагания  да се разтворят. След цялостното накисване можете внимателно да минете по повърхностния слой с четка за зъби, за да отстраните и по-фините отлагания.  След  завършване на процедурата по почистването, върнете  аератора обратно, като не забравяте да го затегнете добре. Пуснете крана за кратко, за да изчистите остатъчните  задръствания и проверете дали водната струя тече нормално.

Почистване на душ-слушалка

Регулярното почистване на душ слушалката, е полезно защото след него ще повишите водното налягане и ще си осигурите  по-стабилна водна струя. В повечето случаи, вместо да сваляте или разглобявате слушалката, можете да я изчистите по много по- лесен начин. Напълнете пластмасово пликче с  оцетен разтвор.  Потопете  горната  част на слушалката  в пликчето. Завържете торбичката, за да не изтече течността. Оставете да постои в разтвора около час-два. Извадете слушалката от плика и пуснете водата , за да изчистите всички наслагвания и остатъци. За още по-добра и дълготрайна защита, напръскайте със  силиконов спрей.

Ако  филтъра на слушалката е запушен, тогава ще се наложи да я свалите. Обикновено не е проблем да я свалите на ръка, без инструменти.  Въпреки това, тъй като тя е свързана директно към важни ВИК инсталации, внимавайте да не прилагате твърде голям натиск. В случай, че усещате съпротивление , просто нанесете WD-40 дълбокопроникващ спрей  върху затегнатата част и изчакайте спрея да подейства. Проблемите ще бъдат решени, защото

След като свалите слушалката, бръкнете  вътре и  махнете вградения филтър. Поставете филтъра да се накисне в оцетов разтвор, а през това време внимателно, с помощта на мека четка за зъби потъркайте и почистете слушалката отвътре и отвън. След  като завършите този процес , сглобете отново съставните части и напръскайте със силиконов спрей.  Свържете отново към водопровода. Пуснете малко вода през слушалката, за да проверите налягането и да прочистите и по-фините отлагания .

Подмяна на поцинковани водопроводи

Докато в новото строителство за изграждане на водопроводната система се използват медни или пластмасови тръби, всеки който живее в дом, на повече  от 30 години със сигурност разполага с  водопроводи от поцинкована стомана. Изработени от желязна основа, покрита с цинк, при тях появата на корозивни процеси не е вероятност, а само въпрос на време. Подмяната на такъв тип стара водопроводна  система е скъпо и трудоемко занятие, така че много от вас ще предпочетат да се справят с течовете, още в момента на появяването им. Ето няколко прости стъпки за подмяна на проблемна  тръба.

Започнете със  закупуването на подходяща по размер тръба, която да отговаря на вашите нужди. За да изчислите дължината която ви трябва, измерете тръбопровода  от мястото на свързване от едната страна до мястото на свързване с другата. Добавете към дължината 2-3 см., за да отчетете скрепителната  резба.

Започнете със спиране на водоподаването към водопроводната врежа. Намерете крана, работещ в най-ниската точка на дома ви, и го оставете отворен, докато водата по тръбите не се оттече окончателно. Покрийте пода с наилон и си подсигурете дълбок съд, в който да се събира  капещата вода. Изрежете засегнатата част от тръбопровода с помощта на ножовка. Следващата стъпка е да развиете останалите неразрязани краища от двете страни на тръбата. Това често се оказва сложна задача, тъй като ръждата ги прави почти невъзможни за вадене дори и от най-добрия гаечен ключ.  Тук на помощ идва WD-40 дълбокопроникващ спрей – Fast Release Penetrant. Напръскайте в двата края и изчакайте бързодействащото смазващо вещество да попие и  разхлаби материала. Сега вече може да  отстраните краищата с тръбен гаечен ключ. Проблеми с водопровода? Вече има решение.

Следва…

Завинтете съединителна  гайка към двата края на новата  тръба.  Подсилете това съединение, като добавите пръстеновидна гайка към една секция на тръбата. Нанесете смесител от вътрешните  части  на двата края на тръбата и на всяко място на съединение.  Използвайте отново два тръбни гаечни ключа , за да прикрепите подменената тръба.

Честито! Вече разполагате с  нови, обезопасени и почистени тръби! Ето как с малко сръчност, силиконов спрей WD-40 и дълбокопроникващ  спрей WD-40  казахте сбогом на течовете и  ниското водно налягане.   Получихте достатъчно информация по темата – Решете ВИК проблема със силиконов спрей. Може да започнете сега.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube