Почистване от износване на керамични плочки

Драскотините или петната от износване представляват черни ивици върху пода, които са причинени от предмети с твърда долна част, като подметки, токчета, мебели, стълби, играчки и други. Всички твърди подови настилки във Вашия дом са податливи към това върху тях да се образуват драскотини. Въпреки че, може да изглежда невъзможно отстраняването им, всъщност това е лесно. Нужни са по-малко усилия, отколкото смятате  и резултатът ще е чист под. Почистване от износване на керамични плочки по Вашите керамични плочки и те да изглеждат като нови.

Опитайте да използвате “гума срещу гума”

Различните видове гума могат да се ползват, когато става въпрос за справяне с петна от износване и драскотини. Ето как може да използвате гума, за да отстраните петната по Вашия керамичен под.

Гума

Можете да опитате да ползвате гумичка от молив при по-малки петна. Тя е подходяща за премахване на петна от износване и драскотини. С гумата потъркайте върху мястото, докато петното изчезне. Уверете се, че почиствате остатъците от гумата, защото в противен случай те от своя страна ще оставят петна. На пазара се предлагат много различни видове гума, направени специално за тази цел. Когато избирате такава, уверете се, че не е прекалено груба, за да не нарани покритието на повърхността. Също така предварително изпробвайте гумата върху малка скрита площ на пода, преди да започнете да я използвате в основните области.

Обувки за тенис

Гумените подметки на обувките за тенис също са отлично средство за отстраняване на петна от износване и драскотини и действат чудесно, когато е нужно да се справите с по-големи повърхности. Разтъркайте върху мястото, като ползвате петата на обувката, поставяйки ръката си в обувката. Ако не се чувствате комфортно да го правите по този начин, или почувствате, че не сте в състояние да натискате достатъчно силно, можете да обуете обувката. По този начин ще можете да прилагате нужния натиск. Уверете се, че разтривате върху петната с кръгово движение.

Топка за тенис

Тенис топка също може да се използва, за да отстраните петна от износване върху пода. Това средство за премахване на петна действа най-добре върху зоните, където има по-големи петна. Вземете топка за тенис и прорежете  “Х” в горната част. “Х”-ът трябва да бъде около ¼ от топката. Не дръжте топката в ръката си, докато я режете, за да избегнете наранявания. След като приключите с рязането, поставете дръжката на метла в нея и я използвайте, за да почистите петната.

Скраб трикове

Ако гореспоменатите трикове не действат добре, Ви предлагаме други идеи, за отстраняване на петна по пода.

Паста от сода за хляб

Направете гладка паста, като смесите около 2 супени лъжици сода за хляб и топла вода. Уверете се, че пастата не е прекалено течна. Вземете мека кърпа и втрийте внимателно пастата върху зоните, където има петна. След като премахнете петната, използвайте чиста и влажна кърпа, за да избършете мястото и го оставете да изсъхне.

Паста за зъби

Пастата за зъби също може да бъде средство за премахване на петна от износване по пода в дома Ви. Нанесете малко количество паста за зъби върху чиста кърпа и го втрийте върху петната с леки кръгови движения. След като направите това, почистете мястото с помощта на влажна кърпа.

WD-40

Един от най-лесните и ефективни начини за премахване на петна от износване и драскотини е WD-40. Напръскайте малко WD-40 върху салфетка или мека чиста кърпа. Натъркайте с нея местата по пода, по които има петна. Не натискайте прекалено силно, правете го с леки кръгови движения. След това избършете мястото с чиста и влажна кърпа и го оставете да изсъхне. WD-40 почиства лесно петната и е ефективен начин за отстраняването им, без това да нарани подовото покритие.

Предпазни мерки

Ето някои важни неща, които трябва да имате предвид, когато използвате горепосочените съвети, за премахване на петна от износване при керамични плочки.

  • Уверете се, че първо изпробвате някой от гореспоменатите трикове върху малко скрито място, преди да го приложите върху основната площ на пода. Това ще елиминира риска от избледняване или обезцветяване на пода.
  • Когато се колебаете дали да използвате някое от средствата за премахване на петна, се консултирайте с търговеца на дребно или производителя. Може също така да ги попитате за допълнителни съвети, както и за предупрежденията и важните стъпки, които трябва да предприемете при премахването на петна от протриване на керамичния под.

Споменатите съвети и трикове за отстраняване на петна от протриване със сигурност ще Ви помогнат и допринесат за търсените положителни резултати. Когато използвате тези съвети, уверете се, че сте ги изпробвали върху скрита площ на пода, за да сте сигурни, че няма да се получи изсветляване на цвета или загуба на покритието на пода. Също така, не втривайте твърде енергично и не прилагайте силен натиск върху пода, тъй като това също може да доведе и до обезцветяване.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube