Поддръжка на метални дворни врати

Металните дворни врати са чудесен завършек на градината или двора на Вашият дом. Издръжливи и качествени, стилни и устойчиви те добавят чар и класа към дома Ви. Макар и малко по-скъпи от дървените, те могат да бъдат решение за цял живот при добра грижа и поддръжка. Тъй като инвестицията в подобен тип врати е висока, е задължително поддръжката и почистването им да става поне веднъж месечно, ако имате метална дворна врата вкъщи и нямате представа как да я поддържате, Ви предоставяме нашият лесен наръчник. Въпреки че, почистването им не е трудно, то отнема доста повече време от това при друг тип врати. Нека разгледаме процедурата за поддръжка на метални дворни врати по-долу.

Стъпка 1 – Измиване на вратата със сапунена вода

Вземете кофа и сложете лек почистващ препарат в нея, след това добавете малко топла вода. Разбъркайте добре до образуването на мехурчета. След това вземете гъба и я натопете в кофата. Използвайте същата гъба, за да нанесете сапунената вода върху вратата. С четка за почистване изтъркайте добре металната врата. Така ще премахнете всички замърсявания. Най-добре е да започнете първо с едното крило, да го измиете от двете страни, след което да продължите към следващото крило, следвайки същата процедура.

Стъпка 2 – Изплакване

След като приключите с измиването на вратата, вземете градински маркуч и я изплакнете добре. Уверете се, че върху вратите не са останали никакви следи от сапун. Остатъците от сапун, могат да доведат до обезцветяване, а със сигурност не искате това да се случи. След като сапунената вода е изплакната добре, вземете кърпа и подсушете металната врата. Позволете и да изсъхне на въздух, като и дадете толкова време, колкото и е необходимо.

Стъпка 3 – Наблюдаване за ръжда

Един от най-големите проблеми при металните врати е ръждата. Без необходимата поддръжка върху тях може да се образува ръжда. Добре е да следите за евентуални (или появили се вече) следи от ръжда. Отстраняването й е най-лесно още в самото начало. Ако ръждата все пак успее да се разпространи, то съществува риск от необратимо състояние до тотална щета. Оставена без необходимата грижа, ръждата ще става все по-упорита и ще продължава да се разпространява.

Стъпка 4 – Премахване на ръжда

Ако откриете следи от ръжда по металните дворни врати, вземете парче шкурка и почистете ръждата. Уверете се, че действате последователно и почиствате всички ръждясали части на вратата. Също така, трябва да внимавате да не търкате твърде силно, защото боята на вратата може да се повреди, което ще добави допълнителни разходи за ремонт. Огледайте и двете страни на вратите за ръжда и я премахнете.

Стъпка 5 – Измиване и изплакване

След като приключите с премахването на ръждата от вратите, измийте ги отново, както е посочено в стъпка едно (Измиване). Следвайте процедурата със сапунената вода, изплакването и подсушаването на вратите с кърпа. Позволете им да изсъхнат на въздух поне 30 минути.

Стъпка 6 – Нанасяне на грунд

Изберете грунд, който е подходящ за Вашата метална врата. Също така се уверете, че грундът, който използвате съдържа вещества, които потискат образуването на ръжда. Желателно е грундът да може да се полага с пистолет, за да се улесни нанасянето му. Отворете вратите и започнете да пръскате в горната им част. Продължете да пръскате, докато стигнете до долната част. За по-голяма защита нанесете два слоя грунд. Уверете се, че първият слой е сух, преди да започнете да нанасяте втория.

Стъпка 7 – Смазване на бравите и ключалките

За смазването на бравите и ключалките е добре да изберете подходящ продукт. WD-40 действа чудесно, когато става въпрос за поддръжка на обков. Мултифункционалният продукт не само смазва брави и ключалки, но също ефективно ги предпазва от ръжда. Използването на WD-40 гарантира дълготрайно, гладко и безпроблемно функциониране. Редовната поддръжка с WD-40 ще попречи за образуването на ръжда и ще допринесе за правилното функциониране на допълнителните елементи.

Стъпка 8 – Боядисване

Последната стъпка от процеса на поддръжка е боядисване на металната врата. Тове не е необходимо да се прави всеки път при почистването, но е желателно поне веднъж годишно. Уверете се, че сте избрали боя, която е подходяща за конкретния тип врата и метал, който е използван за нейното производство. Боядисването ще осигури допълнителна защита на вратата. Можете да нанесете два слоя боя, ако смятате, че един не е достатъчен. Просто се уверете, че първият слой е изсъхнал добре преди нанасянето на втория.

С гореизброените стъпки ще запазите металните врати в добро състояние и ще ги направите да изглеждат като нови.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube