By Christian Delbert – stockadobe.com

Поддръжка и почистване интериора на автомобила

Поддръжка и почистване интериора на автомобилаНека си го кажем така, колите са необходимо удоволствие, без което не можем. Разчитаме на тях, повечето от колкото предполагаме, било то за превоз от/до работното ни място, взимане и каране на децата от/до градина или училище, и куп други ежедневно. И както всичко останало, което се ползва често, превозното средство също изисква своята поддръжка. Редовната грижа, като започнем от свещите на автомобила, маслените филтри, боята и стигнем чак до тапицерията, са неща които изискват грижи, за доброто състояние на автомобила. Как да направим поддръжка и почистване интериора на автомобила.

Тъй като по-значимите ангажименти, като филтри, масла и други, са често организирани под някакъв график, по-незначимите, но не най-маловажни, са често подценявани и оставяни за по-нататък.  Такъв тип ангажимент е поддръжката на интериора, която много често се отлага във времето. Този тип поддръжка включва грижа за кожата или тапицерията, редовно почистване на таблото, винила, металните дръжки на вратите или поставките за кафе. Всичко това е част от интериора и върху всичко се натрупва прах, мръсотия, петна от храна, петна от напитки и други. Редовното почистване е най-доброто лекарство в този случай, тъй като колкото по-дълго остане едно петно върху дадена повърхност, то се наслоява и отстраняването му става трудо, а в някои случаи дори невъзможно. Запознайте се с нашето ръководство за поддръжка и почистване на автомобил, което със сигурност ще Ви бъде от полза.

Изработване на график

Най-добрата схема, която сами може да организирате, е да разделите  поддръжката на интериора на няколко части: седмично почистване, месечно по-детайлно почистване и тримесечно инспектиране. Седмичното почистване е добре да включва леко обиране на прахта от всички повърхности, изхвърляне на боклуци и остатъчи по вътрешната част на вратите, както и обиране на седалките с прахосмукачка. Месечното, по-детайлно почистване, ще включва полиране и профилактика, а финалното тримесечно инспектиране, ще се състои от всички изброени по-горе стъпки, комбинирано с допълнителна защита на автомобила.

Седмично почистване

Табло и Конзола

Нека започнем с почистване на интериора, с най-забелязващите се повърхности – таблото и конзолата. Тези зони са редовно изложени на тежки UV лъчи, които причиняват избледняване и обезцветяване, както на таблото, така и на винила. Ето защо е добре да обърнете особено внимание тук. За наша радост, тези зони са лесни за обгрижване. Вземете мека кърпа от микрофибър, препарат за почистване на подходящи повърхности и мултифункционалния спрей WD-40.

  • Вместо да пръскате директно върху замърсеното място, нанесете препарата върху подходяща кърпа, изчакайте да попие и внимателно нанесете върху повърхността. При почистването, внимавайте да не нараните/счупите някоя от движещите се части по таблото.
  • След почистване с мокра кърпа, изчакайте няколко минути и повторете със суха такава.
  • За финалното полиране, напръскайте от мултифункционалния WD40 (отново първо върху кърпа), след което нанесете върху таблото и конзолата. Това не само ще придаде блясък, но ще създаде допълнителен защитен слой, който ще предпази от натрупване на прах.

Тапицерия

Тапицерията на автомобила, както и постелките по пода, са в най-пряк контакт с пътниците в автомобила. Чести причини за тяхното замърсяване са било то напитки, течни храни, кални обувки, както и много други. Тази част от графика ще бъде най-подробна, тъй като тя допринаса най-много за лошия вид на интериора. Тук отново ще Ви е необходима мека микрофибърна кърпа, както и подходящ препарат за почистване на кожена и текстилна тапицерия.

  • Започнете с нанасяне на подходящия препарат върху чиста кърпа, след което го оставете да поеме.
  • Предварително разчистите всички малки дразнещи боклуци като опаковки/пликчета от храни, пластмасови шишенца и всякакви други захвърлени.
  • Фокусирайте се върху местата, където има вероятност от разляти напитки или храни
  • Извадете постелките от пода и ги изтупайте, за да се освободят от всякакви замърсявания. Използвайте четка и маркуч, ако има по-упорити замърсявания.

Почистване на твърдите панелени части по вратите

Тези места могат лесно да бъдат почистени с мека кърпа и мултифункционалният WD-40. Нанесете от WD-40 върху кърпа и избършете цялата повърхност на вратите и страниците.

Месечно инспектиране / детайлно почистване

По време на месечното детайлно почистване, ще е необходимо да минете през всички по-горе изброени стъпки плюс някои допълнителни.

Почистване с прахосмукачка

 

Преди да започнете със сериозното търкане по повечето повърхности, е добре да сте позачестили вече с  подходящата прахосмукачка. Уверете се, че притежавате необходимите накрайници, тъй като има много неудобни и трудно достъпни места в автомобила. Почистете навсякъде, където  почистването с кърпа е невъзможно. За по-деликатни области като конзолата, таблото и малките отвори, накрайникът с четка ще ви бъде от полза.

Почистване на стъкла

За добре почистени стъкла Ви е необхоидим качествен почистващ препарат и микрофибърна кърпа. Препарати, съдържащи амоняк, са изключително неподходящо за стъкла, така че, ако използвате такива, бъдете внимателни.

Отстраняване на неприятната миризма

Ако искате ароматът в колата да е толкова свеж, като в деня, в който сте я закупили, почиствайте и освежавайте по-често от предвиденото. Честата поддръжка, както и редовното нанасяне на освежителни препарати (веднага след почистване) гарантират един свеж и дълготраен поддържащ ефект, без да е необходимо да пътувате със свалени прозорци.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube