Как да отстранявате котлен камък?

За да отстраним варовика от повърхности, е добре да разберем какво представлява той.

Варовикът е съединение от  минерални соли, утаени по водоносещите части. Състои се главно от калциев карбонат, който с течение на времето преминава от разтворима в неразтворима форма. Варовикът се „материализира“ върху повърхностите, които многократно се навлажняват от варовита вода. Колкото по-висока е температурата на водата, толкова повече се образува варовик или така наречения – котлен камък. Най-често се утаява по стените на душа, кранове, мивки, метални саксии и други метални повърхности, намиращи се в контакт с вода.

Котления камък наподобява бяло-бежова седиментна скала, съставена предимно от калциев карбонат, която трудно се отстраняваОсвен че не изглежда добре, се отстранява изключително трудно, увреждайки сериозно кранове и повърхности.

Премахването на котлен камък е важно за благото на цялата къща!

Как да се справим с варовика?

Най-ефективният начин за предотвратяване на котлен камък е инсталирането на йонообменен домашен омекотител за вода. Тази машина, макар и скъпа, ви позволява да предотвратите появата на варовик по течащите части. Препоръчва се при наличие на много твърда вода. Предимствата от тази машина са следните:

  • избягва се образуването на котлен камък в осветителните тела за баня, както и във всички кранове;
  • защитата се отнася и за всички битови уреди, удължавайки живота им;
  • спестява се от закупуване на продукти против варовик;
  • минимална агресия на водата върху кожата и косата

Ако не желаете да направите една от тези покупки, остава само да почистите повърхностите след всеки контакт с вода. Например, веднага щом приключите с вземането на душ, отделете време за почистване на стените на душа, както и крана (със суха кърпа или кърпа). Може да направите същото нещо в мивката си след измиване на съдовете. Разгледайте следните няколко съвета, от какво бихте имали нужда, в случай, че не разполагате с йонообменен домашен омекотител.

необходими материали:

  1. Кърпи
  2. Бял оцет
  3. Сода за хляб
  4. Лимони (алтернатива на сода за хляб)
  5. Мултифункционален спрей WD-40

Step 1: бял оцет

 

За леки петна от варовик, препоръчваме белият оцет. В този случай, той е вашият основен съюзник! Препоръчва се за отстраняване на котлен камък от чайник, кана или подобни уреди. В случая е необходимо да смесите равни количества бял оцет в пулверизатор с вода. След това нанесете сместа върху обработваната повърхност, оставете да действа известно време, след което разтъркайте с кърпа.

Ако нямате пулверизатор, просто пригответе сместа в контейнер и потопете кърпата директно в нея. След това разтрийте следите от варовик с напоения парцал.

За да третирате уреди като перални или съдомиялни машини, поставете оцет, разреден с вода, в отделението за пране (в барабана), след което пуснете пералнята да върти без дрехи. Тази процедура, извършвана редовно, помага за премахване на котления камък и дезинфекция на нашия уред!

Препоръка: За накрайници, като кранове или глави на душове, вече пълни с варовик, препоръчваме тяхното разглобяване и накисване във вода с оцет.

 

Step 2: сода бикарбонат

 

Натриевият бикарбонат може да бъде добър съюзник срещу варовикови отлаганияТози продукт има хиляда полезни свойства  при почистване. За да премахнете петна от варовик със сода за хляб, е необходимо да смесите 3 супени лъжици сода за хляб с 1 супена лъжица вода. Получената смес трябва да е пастообразна. Нанесете я върху петното, което третирате и оставете да изсъхне. След това разтъркайте третираното място с четка за зъби.

Step 3: лимон

 

Използването на лимон е лесно: изстискайте го върху повърхността, която ще третирате, оставете да подейства, разтъркайте с четка за зъби, след което изплакнете.

Като алтернатива, при разглобяемите предмети, може да разглобите, след което да накиснете в лимонов сок и оставите да подейства.

Step 4: лимон в комбинация със сода бикарбонат

 

Ако сме изправени пред по-упорити натрупвания, можем да опитаме комбинацията от лимонена киселина, присъстваща в лимона, и бикарбоната. В този случай, навлажнената повърхност първо трябва да бъде обработена с лимон. В последствие (след около 10-15 минути) избършете повърхността с бикарбонат, омекотен с вода и четка за зъби.

Step 5: оцет със сода бикарбонат

 

Това също е смес, която представлява мощен препарат за премахване на котлен камък . Приготвя се чрез смесване на 1/3 сода за хляб и оцет. Разбъркайте три супени лъжици сода за хляб със супена една супена лъжица оцет. По този начин се създава гъста паста, която се нанася върху повърхността. След като я оставите да действа около половин час, надраскайте с четка за зъби и изплакнете.

Природните лекарства са в някои случаи предпочитани, но те отнемат време и последователност, а разкъсани между работа, семейство и допълнителни ангажименти, времето изглежда недостатъчно.

В тези случаи на помощ ни идва многофункционалният продукт WD-40, шампион по премахване на петна от варовик!

Мултифункционалният спрей WD-40 е подходящ съюзник при упорити петна! Всъщност една от 5-те му основни функции е да почиства. В тази връзка го препоръчваме при поява на варовикови петна. Всичко, от което се нуждаете, е кърпа и WD-40. 

Напръскайте продукта върху третираната зона (душ, кран, стъкло, …), изчакайте няколко минути да подейства и почистете с кърпа. Не забравяйте, че мултифункционалният WD-40 е отлично водоотблъскващо средство срещу влага, което ще гарантира трайна защита.

Вече имате отговор на въпроса – Как да отстранявате котлен камък?

Ако искате да купите някои от продуктите на WD-40 натиснете тук !

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube