Лесни съвети за почистване и полиране на месинг

Защо да почистваме и полираме месинг?

Месингът и златото придават блясък и топла светлина на предметите в дома Ви, от копчетата и ключовете за лампи до фиксаторите за баня, мебелите и приборите. Златото и месингът са устойчиви на корозия, а заради ярките си златисти цветове са едни от най-популярните декоративни материали в света на обзавеждането за дома. Ето няколко лесни съвети за почистване и полиране на месинг.

Точно като всеки друг метал или сплав, месингът и златото също имат склонност към омазняване и матиране с течение на времето. В тази връзка, лесно може да почистите месинговите елементи и да ги полирате, за да могат да блестят колкото е възможно по-дълго и да изглеждат като нови. Почистването и полирането на златни или месингови лампи или други предмети не е трудно и може да го направите с подръчни материали, с които разполагате в дома си.

Преди да започнете да почиствате месингови елементи, трябва да разберете дали елементите са от чисто злато, месинг или сплав от други метали. Лесен начин да разберете това е,  чрез използването на магнит. Ако магнитът се залепи на повърхността, със сигурност има и други метали, тъй като магнитите не се привличат от месинг и злато. Ако пък имат допълнително покритие, можете да ги почистите само с топла сапунена вода.

Почистване на тежки месингови или златни лампи

Има много начини за почистване на златни или месингови лампи. Подходът, който предприемате, трябва да зависи от степента на замърсяване или от количеството на прахта, която се е натрупала по повърхността.

 1. Вземете купа и поставете в нея топла вода. След това добавете течен сапун и разбъркайте добре, за да получите фин разтвор. Вземете кърпа и почистете всички повърхности. Може да използвате и стара четка за зъби, за да почистите фините процепи на лампата. След като сте удовлетворени от почистването, изплакнете лампата с топла вода и я подсушете добре.
 2. Ако има големи петна или замърсявания върху златните или месинговите лампи, може да използвате кетчуп, паста или сос от домат, които са чудесни за почистване и полиране на месинг. Нанесете тънък слой върху повърхността и я оставете да престои поне час. Накрая почистете добре с гореща сапунена вода.
 3. Може да използвате и обикновени кухненски подправки за почистване на златни или месингови лампи. Направете смес от равни части, като оцет, брашно и сол. Разбъркайте ги добре и нанесете сместа върху повърхността на потъмнелите вече лампи. Оставете я да престои поне час. Изплакнете я с топла вода и я оставете да изсъхне. Замърсяването ще изчезне и лампите ще изглеждат като нови.

      Още няколко съвети за почистване и полиране на месинг

 1. Друг начин за почистване и полиране на месингови и златни лампи е да измиете лампата със смес от сол и лимон. Вземете един лимон, нарежете го наполовина и отстранете семките. Вземете половината от лимона и го покрийте със сол. След което го нанесете върху повърхността на месинговата или златна лампа. Може да нанесете повторно сол върху лимона, ако е необходимо. Покрийте цялата повърхност на лампата, вземете чиста и суха кърпа и я полирайте до блясък.
 2. Популярните продукти за почистване и полиране са също много ефикасни, като добър пример за това е мултифункционалният WD-40. Той е лесен и бърз за прилагане, освен това е изключително ефективен. Всичко, което трябва да направите, е да покриете златната или месинговата лампа със слой от WD-40, след което да оставите да престои около 15-30 минути. Вземете чиста кърпа и полирайте лампата с кръгови движения. Той ще почисти и полира месинговата или златната лампа и ще я направи блестяща като нова.

  Някои препоръки за внимание

  Ето някои предпазни мерки, които трябва да имате предвид при почистване и полиране на златни или месингови лампи.

  • Не използвайте кърпи за почистване, които са силно абразивни. По същия начин, избягвайте използването на метална вата или четки с метален косъм, тъй като те ще оставят драскотини върху повърхността на лампата.
  • Тънко покритие от минерално масло или ленено масло може да бъде ефективно за предотвратяване на повторно замърсяване. Нанесете маслото след почистване на месинговата и златната лампа, като използвате мека хавлиена кърпа.
  • Повечето златни и месингови лампи са лакирани. Следователно, те не трябва да се почистват с топла сапунена вода. Ако тези златни или месингови лампи са силно потъмнели, трябва да ползвате лак или препарат за почистване на бои. За да премахнете лака, и след това да използвате посочените по-горе техники. Като приключите, лакирайте лампата отново, за да бъде блестяща и защитена.

  Вашите златни или месингови лампи ще продължават да блестят, ако ги почиствате и полирате редовно. Важно е да се избягва натрупване на прах и замърсяване върху предмети, изработени от злато и месинг, за да се запазят лъскави, ярки и блестящи. С гореспоменатите съвети и трикове може да почиствате и полирате всичките златни или месингови предмети, за да изглеждат като нови.

 3. Прочетете и други наши предложения за:

  Харесайте ни и в Facebook

  Последвайте ни в Instagram

  Гледайте нашите видеа в YouTube