Край на упоритите петна.

Нищо не е по-разочароващо от откриването на петно върху нещо, което току-що сте закупили. Това може да се случи, когато случайно разлеете храната си върху нова рокля или когато децата ви започнат да си играят с цветни фулмастери и нарисуват мебелите.

Още по-разочароващо е фактът, че тези петна не се отстраняват лесно и могат да се влошат още повече, ако се опитате да ги изсушите. В тази статия ще обсъдим как да почистите петната, които са твърде упорити.

Вино

Виното е деликатес на масата за вечеря, но може да остави и трайни следи по дрехите ви, ако го разлеете. Можете да почистите петна от вино по следните начини:

Дрехи

Един от най-лесните начини за премахване на упорити петна от вино е да ги измиете. Пуснете водата, дръжте тъканта от обратната страна нагоре и я поставете под студена течаща вода, за да изтласка петното.

Противно на общоприетото схващане, содата не се справя добре с петна от вино. Вместо това трябва да използвате комбинация от студена вода и кислородна белина. Потопете дрехата в тази смес и оставете да се накисне, поне около един час. В идеалния случай трябва да е приблизително четири часа, ако не бързате може чак на следващата сутрин да изперете.

Килими и тапицерии

Килимите и тапицерията са малко по-различни, като материя от обикновените дрехи и може да попият повече от течността. Първо, нанесете разтвора от белина, споменат по-горе, след което го проследете, като намажете засегнатата област с кърпа гореща вода.

След като сте готови, използвайте чиста кърпа, за да попиете мократа зона. Трябва да имате предвид, че разтвор на водороден прекис може да избели цвета на по-тъмните килими, така че трябва да бъдете внимателни.

Гранитни или мраморни плотове

При гранитните плотове няма риск да се повреди твърдата повърхност. Следователно, можете да използвате паста от сода за хляб и водороден пероксид. Вземете току-що приготвената паста за почистване и я разстелете, докато не нанесете тънак слой върху петното. След това покрийте пастата с пластмасова обвивка и залепете по краищата.

След като сте готови, оставете за 24 часа да престои и след това отстранете пластмасовата обвивка  и оставите да изсъхне. Можете да повторите това действие толкова пъти, колкото е необходимо, докато петното не бъде премахнато от плота.

Мастило

Петната от мастило са едни от най-трудно отстраняващите се петна, ако оставите и да засъхне мастилото, се отстранява още по-трудно. Ето как можете да почистите петната, без да повредите дрехите:

Дрехи

За да почистите мастило от дрехите, вземете памучен тампон и го потопете в алкохол. След това прокарайте памучния тампон към петното и внимателно го разтрийте от външния ръб към центъра. Можете да смените памучния тампон веднага щом абсорбира достатъчно мастило. Моливите и маркерите, пълни със специализирано постоянно мастило, обаче не могат да бъдат премахнати и това ще остане така.

Килими и Тапицерии

За килими и тапицерии можете да използвате същия метод като по-горе, но трябва да забършете областта с вода, след като сте готови.

Гранитни или мрамор

И в този случай повторете същия метод и изплакнете засегнатата зона с обикновена вода.

Мазни петна

Мазните петна се отстраняват по-трудно. За щастие можете да се отървете от тях с помощта на следния метод:

Дрехи

Просто направете разтвор, който съдържа 50% бял оцет и 50% вода и го нанесете върху петното. След като го оставите известно време, изплакнете с вода и сапун и повторете целия процес, докато петното не изчезне.

Можете да приложите същия метод за килимите и тапицериите. Внимавайте обаче да не сложите дрехата в сушилнята, преди петното да бъде премахнато напълно.

Не забравяйте да извършите дискретен тест върху всеки материал, преди да приложите някой метод за почистване на петна.

И ето -Край на упоритите петна! Може да се справите с този проблем лесно и без особенни усилия.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube