Край на скърцащите врати! Скърцащите панти могат да бъдат изключително дразнещи в един определен момент. Този проблем се среща особено често при по-стари къщи, или апартаменти, където пантите на вратите са започнали да ръждясват или не са поддържани подобаващо. С този скърцащ проблем е трудно да се свикне, така че е необходимо да се вземат мерки за защита. С подходящата смазка всяка врата или по-точно всяка панта ще бъде лесна за обработване. Добре е да не позволяваме на малките пречки, да се превърнат в големи проблеми.

Защо пантите скърцат?

В началото може да Ви се стори смешно, та дори незначително, но повярвайте ни, в един момент скърцащата врата се превръща в дразнител. Пантите са тези, които причиняват този непрятен звук. При честото отваряне и затваряне на вратите, след време, смазочната течност намалява и започва едно търкане на метал върху метал. Именно за този звук говорим, сега вратата се чува из целия апаратамент и тук Вие сте на ход.

Какво работи добре срещу скърцащи панти?

Редовната поддръжка е в основата на това, да избегнем скърцащите панти. Препоръчително и желателно е, да нанасяте качествени продукти, но ако все пак нямате тази финансова възможност, може да прибегнете и до по-ниско бюджетни средства. Добър пример би могъл да бъде рапично олио или просто зехтин.  Отлична алтернатива на тези два варианта, е класическия мултифункционален продукт WD-40. Той прониква там, където е необходимо и благодарение на уникалните си качества, не само предотвратява, но и осигурява дълъг и нескърцащт живот на пантите. Допълнително, на пазара се намират и куп други алтернативи, които също биха свършили не по-лоша работа от гореизброените.

Поддържайте пантите на вратата с WD-40, всеки път когато усетите, че имат нужда от смазване!

Добре е да знаете, че понякога не е достатъчно само да разчитате на новооткрити продукти. Трябва да проверите, дали вече има образувала се някаква ръжда и ако да, то тогава е желаелно с помощта на отвертка да избутате вратата леко нагоре, за да може нанесения продукт да навлезе в трудно достъпните места. Понякога вратата също трябва да бъде отключена. Това е единствения начин, пантите да се почистят старателно и ефективно. Може да се наложи, в случай на образувала се ръжда, пантите да бъдат обработени с абразивна хартия. С тези мери, всяка скърцаща врата ще бъде заглушена.

Разглобяване и фиксиране на пантите

Превантивни мерки

За да не се стигне до увисване на вратата, трябва да вземете превантивни мерки. Напълно достатъчни са няколко минути годишно, особено когато вратата е изложена на големи промени в температурата. В случай, че вратата не е от най-леките, е добре превантивно да добавите смазка. Това може да бъде, както и смзаващо масло, така и класическото WD-40. Като заключение, нашата препоръка е, когато купувате нова врата да обърнете внимание на задължителното добро качество на арматурата на вратата.

Вече знаете, как да се справите с този проблем и спокойно може да кажете – Край на скърцащите врати!

 

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube