Как да полирате дървения под? Много от нас избират паркета за подова повърхност в дома си. Това несъмнено е добър избор. Дървеният под във всяка къща създава уют, елегантност и красота. Тези, които вече имат паркет в дома си или за тези, които искат да го поставят, трябва да знаят, че той се нуждае от повече грижа и внимание, отколкото плочките или други подови покрития. По принцип дървеният под е много чувствителен и ако не го почиствате правилно, той лесно може да загуби блясъка и красотата си. Разбира се, най-важното е полирането, което лесно можете да направите сами. Така че по-долу ще ви дадем няколко решения, как да полирате дървения под. Но преди полирането, ще трябва да премахнете петната и да почистите дървената повърхност, така че да имаме желаните резултати.

Премахване на петна

Така че започваме, с премахване на петна от дървения под, без да нараните повърхността? Можете да използвате оцет, препарат за дървени подвърхности или WD-40 в зависимост от петното. Ако има тъмни петна или петна от храна на пода, можете да използвате оцет. Изсипете оцета върху петното, оставете да престои около 30 минути и след това го попийте с влажна кърпа и почистета с препарата за дървени повърхности.

Ако петната са по-трудни за премахване, като тези на базата на мазнини или маркировки на обувки, решението е в WD-40 Multi Use. WD-40 е многофункционален продукт против ръжда с над 2000+ приложения! Процесът, който следвате, е много прост. Напръскайте петното с WD-40, изчакайте 1-2 минути, за да подейства и след това почистете мястото с кърпа. Благодарение на усъвършенствания си състав, той прониква в петното и го разтваря лесно и без усилия.

Ако искате да купите продукта натиснете тук !

Почистване на дървен под

Така че веднага щом премахнете всички петна от дървения под, е време да го почистите. По принцип дървеният под не се нуждае от много задълбочено почистване. Може да стане с обикновена метла. Прахосмукачката не трябва да се използва за дървени подове, освен ако нямате специална такава с мека глава, в противен случай това ще причини драскотини по пода. Що се отнася до влажното почистване, трябва да се прави с минимално количество вода. Както повечето от нас знаят, водата и влагата са врагове на дървения под. Ако не изцедите добре мопа, може да доведе до набъбване на дървения под, което е трудно да се поправи.

Полиране на дървен под

След като внимателно направихме всичко по-горе, е време да видим как да полирате дървения под. Ще ви дадем няколко домашни решения със съставки, които са във вашето домакинство и могат да направят вашия дървен под, блясъкав.

  1. Черният чай е естествен материал, който може да се използва за полиране на дървени подове. Как да полирате дървен под с черен чай? Всичко, което трябва да направите, е да изсипете 2-3 чаени лъжички черен чай във вряща вода и оставете да изстине. Следващата стъпка е да вземете кърпа, да я потопите в чая, да я изцедите много добре и да покриете цялата повърхност на пода. Веднага ще забележите, че дървеният под ще светне и ще изглежда чист и лъскав дълго време.
  2. Можете да направите и друг домашен лек. За това ще ви трябва 1/4 чаша зехтин, 1/3 чаша оцет, 5 чаши вода и накрая 10-12 капки етерично масло от лимон, които ще придадат свеж аромат на пода. След като смесите всички съставки, сложете малко количество върху чиста кърпа и избършете цялата повърхност на дървения под.

Съвети: Използвайте килими и мокети под мебелите, за да предотвратите драскотини по вашия дървен под.

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube