Как да подготвим барбекюто за пролетта? С отминаването на зимата и наближаването на пролетта, всеки притежател на барбекю започва да се вълнува на тема скара, партита на открито и дълги вечери с много приятели и вкусно месо. Нищо не би могло да се сравни с приятния аромат на изпечено месо и деликатесни бургери. Подобен тип барбекю-партита остават несъмнено трайни спомени, положители емоции и незабравими моменти.

Не забравяйте, че най-важният гост на партито ще бъде Вашата скара. В тази връзка е препоръчително, успоредно с приятните вълнения, да подготвите себе си и скарата зе едно качествено почистване. Не чакайите настъпването на пролетта, а разгледайте нашите 5 лесни стъпки, за да няма край вашето парти.

Започнете със събиране на всички необходими консумативи

Най-добре е да започнете със сортиране и подбор на всички необходими почистващи консумативи. Важно е, аксесоарите за почистване да включват почистващи ръкавици, телена четка за скара, топла сапунена вода, почистващ препарат за неръждаема стомана, хартиени кърпи, почистваща подложка, стъргалка за боя. След като съберете всичко необходимо, е време да стартирате с черната работа, тоест да поизцапате малко ръцете си.

Измийте външната част на скарата

Използвайки обилно количество топла (сапунена) вода, измийте външните части на грила. Изплакнете пяната и избършете повърхността до сухо положение. При всички части от неръждаема стомана, напръскайте от почистващия препарат обилно, като не пестите количество. Накрая избършете нанесеното с подходяща кърпа без мъх.

Използването на кърпа без мъх е задължително, в противен случай рискувате тъканта от кърпата да залепне и да остане по стоманата.

Изшкурете повърхността с леки движения (с фино зърно), така че почистването да  бъде максимално качествено.

Почистете вътрешните части

Твърде вероятно е, след изваждане на вътрешната решетка, да откриете останали люспи от отложена мазнина, храна и пушек. Не се стряскайте, тъй като това не е боя. Вземете телена четка за скара направете пилинг и с последователни движения отстранете натрупалите се отлагания. След което, с помощта на гъба, отмийте третираните части с топла (сапунена) вода. Финално, изплакнете от сапунената вода.

Почистете вътрешата решетка

Използвайте четка за скара при почистване на решетката. Измийте я със сапун и вода, като за тази цел ползвайте и парцал. След това, отстранете основата, където ще стигнете до нагряващите части. Тук отново използвайте четката за скара и внимателно почистете, като внимавате с натискането, за да не избутате мръсотията към малките отвори, където почистването им би било невъзможно.

Почистване на външните части на скарата

Следващата стъпка е да почистите долната табла и тавата в която се стича мазнината, първо се отървете от всички остатъци. След това измийте добре със сапун и вода. Поставете тавата и допълнително алуминиево фолио, за да добавите допълнителен предпазен слой при разтичане на мазнината.

За да почистите коша за скара, натопете го в кофичка със сапунена вода, разтрийте с почистваща четка, след което изплакнете. Последната стъпка е да изсушите кошницата с парцал без мъх и да я върнете обратно в скарата.

Всички обичаме доброто старо барбекю и в тази връзка е добре редовната поддръжка да е целогодишен и редовен процес.

Много важен момент е да имате един флакон WD-40, който може да ползвате превантивно през периода в който не използвате скарата, за да я предпазите от ръждясване.

Не си за задавайте въпроса – Как да подготвим барбекюто за пролетта, защото вече имате необходимата информация. Важното е да се хванете в ръце и да започнете подготовката.

Пригответе се за щастливи моменти на барбекюто с приятели!

Ако искате да закупите продукта натиснете ТУК

Прочетете и други наши предложения за:

Харесайте ни и в Facebook

Последвайте ни в Instagram

Гледайте нашите видеа в YouTube