Вашият home office, трикове и съвети. С напредване на технологиите и възможността да се свързваме, от различни места на земното кълбо, наложеното ни ежедневие с работа от вкъщи, не би трябвало да представлява проблем за служителите на малки и големи фирми в днешно време. Този начин на работа успешно балансира комбинацията от ефективно и навреме свършена работа с домашните задължения на една домакиня. В следващите няколко реда ще Ви предоставим 10 трика за продуктивно ежедневие, докато работим от вкъщи.

  1. Подберете си удобно място за работа (много важно)

Важно е да си обособите най-приятното и удобно кътче за работа. Било то отделна стая, отдалечено ъгълче в някоя стая или дори място на терасата, където слънчевата светлина ще Ви набави допълнителна енергия за работа. Това ще бъде Вашето място за следващите няколко дни, където ще имате възможността да бъдете максимално концентрирани. Винаги може да помислите за алтернативно място, в случай, че мястото към момента Ви е вече некомфортно или Ви е омръзнало. Това определено е предимството, тъй като имате възможността да променяте местоположението си по всяко време.

  1. Създайте си подходящите условия около Вас

За добрата енергия и допълнителен стимул е необходимо да имате подходяща светлина. Препоръчително е тя да бъде от естествен източник. Тъй като естествената светлина е гаранция за концентрация по време на мисловна дейност.

Някои хора предпочитат наличието на цветя около тях, други работят изключително добре при звука на лека музика, докато трети предпочитат абсолютната тишина.

Приспособете обстановката си така, че да бъде максимално близка до това, което ви кара да бъдете ефективни по време на работа. Бъдете креативни в създаването на добри условия за home office и не забравяйте, че няма идеално място за работа.

  1. Придържайте се към ежедневните си сутрешни практики

Сутрешната подготовка за home office, е препоръчително да протече, така както сте я правили в нормални условия, преди да отидете на работа. Станете навреме, направете няколко упражнения за разтягане, измийте лицето си, зъбите и си пригответе едно ароматно сутрешно кафе. Цялата тази рутина, с която сте свикнали, и която ще продължите да повтаряте, ще Ви бъде от полза за да свършите еднакво добре работата си и от вкъщи.

  1. Направете си графика според това, кога сте най-продуктивни

Всеки от нас има часова зона, в която е най-продуктивен и такава, в която трудно му се получават нещата. Ако сте от онези колеги, които с лекота се справят със сутрешните задачи, то тогава си свършете по-сериозните и важни ангажименти по това време на деня. За вечерта оставете задачите с по-маловажно значение и обратното.

  1. Разграфете си програмата според приоритетите

Изготвянето на график, според приоритетите е изключително важно! Ако имате желание и сте достатъчно дисциплинирани, един добре структуриран график, ще позволи да работите достатъчно ефективно и продължително по всяка една задача, ангажимент и лично време, без излишни нерви.

Листване на задачите, според важността им, ще Ви осигури желаната ефективност и концентрация през целия ден. Само по този начин, ще си гарантирате свършени задачи навреме и такива допълнителни, които сте си мислили, че няма да се впишат в дневния Ви график.

  1. Работете и консумирайте правилно

Има хора, които при всяка малка почивка прибягват до хладилника и това в повечето случай може да Ви изиграе лоша шега. Важно е, за работата от вкъщи, да си планирате дневното меню предварително и да избягвате честите посещения в кухнята. При планиране на дневното си меню, е добре да включите здравословни и полезни храни (риба, салати, плодове, млечни продукти и много вода). Съвеваме ви, напълно изключите въглехидратите и всичко съдържащо захар. Храната, както знаете, е основен източник на енергия и е пряко свързана с изпълнението на Вашите ангажименти. Колкото повече енергия и здраве влиза в организма Ви, толкова по-продуктивни и енергични ще бъдете през деня.

  1. Наблегнете на ефективността по време на комуникацията

За да не губите ценно време, в писане на излишни допълнителни имейли, бъдете максимално ясни и точни в кореспонденцията при изпълнение или изпращане на даден проект.

За още по-голямо удобсто и яснота в работата от вкъщи, е препоръчително да ползвате новите и модерни технологии, където предаването на информация се случва на живо лице в лице.

  1. Не забравяйте за почивките между важните и малки задачи

Важен съвет от нас е, да почивате на определени интервали. Нагласете си часовника, така че да Ви дава сигнали на 30-40мин, когато ще правите и малките си почивки. Понякога сме толкова улисани в това, което правим, че забравяме за необходимото раздвижване между задачите. Нещата, както вече си изяснихме, трябва да се случват по същия начин, като в офис обстановка.

  1. Приключете със задачите, според направения график

Работата от вкъщи предразполага за седене пред компютъра по всяко време на деня. За да Ви се получават нещата и да действате с още по-голям ентусиазъм, е препоръчително да имате край на работния ден. Определете си час за край на проектите, след което се насладете на една приятна и спокойна почивка със семейството. Вечерната почивка и презареждането с нова енергия са важни за добър и силен старт на следващата сутрин.

  1. Не се стресирайте, в случай, че даден проект не върви по план

В никакъв случай не се ядосвайте, ако плануваните проекти от вкъщи не вървят, така както сте очаквали. Все пак това е домашна обстановка и дразнителите, които разсейват са повече от необходимото.

За разнообразяване на ежедневието, може да предприемете нещо, което е, колкото  полезно, толкова и приятно. Почистете керамичните си котлони с мултифункционалния #WD40, за да изглеждат, като нови. Разгледайте следващия линк, за да разберете, как лесно и приятно, може да се справите с тази задача: https://bit.ly/3c82h5x

Следвайте съветите от блога – Вашият home office, трикове и съвети и ежедневието ще ви минава бързо и приятно.